geometria
zadanie: Czy istnieje czworokat wypukły o bokach podanej długosci (z
zachowaniem kolejnosci), którego przekatne sa prostopadłe
a) 6, 5, 2, 4 ?
jaki warunek musi byc spelniony?
nie bedzie to kwadrat ani romb
przekatne sa prostopadle w deltoidzie
12 wrz 16:13
Bogdan:
Istnieją także trapezy posiadające prostopadłe do siebie przekątne.
12 wrz 16:17
zadanie: no dobrze ale jaki warunek musza spelnic te dlugosci bokow?
12 wrz 16:23
zadanie: ?
12 wrz 17:24
Bogdan:
a jakie są Twoje przemyślenia w tej sprawie, bo widzę, że oczekujesz gotowej recepty
12 wrz 17:45
zadanie: ja myslalem o deltoidzie bo tam przekatne sa prostopadle i w kazdy deltoid mozna wpisac okrag
ale przeciez nie tylko w deltoidzie przekatne sa prostopadle wiec to raczej nie moze byc tak
12 wrz 17:53
Bogdan:
Narysuj dowolny czworokąt wypukły i jego przekątne, przekątne są prostopadłe. Wprowadź
oznaczenia literowe na długości boków i przekątnych, oznacz kąty proste i zagoń do roboty
Pitagorasa dla powstałych w czworokącie trójkątów prostokątnych.
12 wrz 17:59
zadanie:

a
2=e
2+g
2
b
2=e
2+h
2
c
2=f
2+h
2
d
2=g
2+f
2
ale za duzo tych niewiadomych
12 wrz 18:17
zadanie: jakas podpowiedz co dalej ?
12 wrz 18:17
Bogdan:

Tu nie ma niewiadomych, są tylko oznaczenia.
Spróbuj tak oznaczyć:
a, b, c, d − długości boków czworokąta wypukłego (jak na rysunku),
e, f − długości przekątnych tego czworokąta, przekątne są do siebie prostopadłe.
12 wrz 18:25
Bogdan:
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa:
x2 + y2 = c2
x2 + (f − y)2 = d2 ⇒ x2 + f2 − 2fy + y2 = d2 ⇒ f2 − 2fy = d2 − c2
y2 + (e − x)2 = b2 ⇒ y2 + e2 − 2ex + x2 = b2 ⇒ e2 − 2ex = b2 − c2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
(*) e2−2ex+f2−2fy=b2+d2−2c2
(e−x)2 + (f−y)2 = a2 ⇒ e2−2ex+x2+f2−2fy+y2 = a2 ⇒ e2−2ex+f2−2fy=a2−c2 (**)
Porównując prawe strony równości (*) i (**) otrzymujemy:
b2+d2−2c2 = a2−c2 ⇒ a2 + c2 = b2 + d2
Sformułuj wniosek
12 wrz 18:51
zadanie: aby przekatne czworokata wypuklego byly prostopadle musi zachodzic rownosc a2+c2=b2+d2
12 wrz 18:59
Bogdan:
Sformułuj wniosek pełnymi słowami, bez tekstu a2 + c2 = b2 + d2 (można przecież
użyć innych literek do zapisu tej równości).
12 wrz 19:01
zadanie: aby przekatne czworokata wypuklego byly prostopadle to sumy kwadratow przeciwleglych bokow
musza byc rowne
o to chodzilo?
12 wrz 20:17
zadanie: ?
12 wrz 21:55
Bogdan:
nie sumy kwadratów przeciwległych boków, a sumy kwadratów długości przeciwległych boków ...
12 wrz 22:48
zadanie: dziekuje
13 wrz 08:28