Logarytmy
Lksndr: Witam

bardzo proszę o pomoc
* wszystko co znajduje się w nawiasie jest wykładnikiem potęgi
12 wrz 16:05
asdf: po 21 postaram się rozwiązać, teraz zmykam.
12 wrz 17:09
Endriu :): X(3−logx/3)=900
logX(3−logx/3)=log900
logx*(3−logx/3)=log900
3logx−logx*logx/3=log900
3logx−(logx*logx−logx*log3)=log900
3logx−logx*logx+logx*log3=log900
3−logx+log3=log900
3=log900+logx−log3
3=log(300x)
103=300x
1000=300x
x=3,(3)
Ale wolałbym aby ktoś jeszcze po mnie sprawdził
14 wrz 18:33
PW: Nie, miałeś w pewnym momencie logx•logx=(logx)
2 i zgubiłeś to.
Rozwiązaniem jest na pewno liczba 30, bo
30
2 = 900
więc dla x=30 wykładnik jest równy 2.
To tak "na zgadywanie". Nie piszę, czy rozwiązań jest więcej, czy tylko jedno. Jak to wykazać −
wiesz?
14 wrz 19:05