.
asdf: Nowa liczba!

zernaście! = "00"

12 wrz 15:43
Trivial: chyba zerdziesiąt.
12 wrz 19:12
PW: Nie, zernaście=000000000000
Zerdziesiąt=0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 (nie chce mi sie
liczyć)
12 wrz 23:29
alfa i omega: No i jeszcze
Zerset=000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000
13 wrz 11:59
Antek: A ja szlyszalem o takiej liczbie <piżdziesiat >
13 wrz 12:02
asdf: pierdyliard
13 wrz 13:12
PW:
Ale przyznacie, że sekstylion jest najpowabniejsza. Kto wie ile ma zer?
13 wrz 13:38
asdf: zerset
13 wrz 13:41
Trivial:
1 milion 102*3
miliard 103*3
2 bilion 104*3
biliard 105*3
...
n n−tylion 102*n*3
sekstylion = 102*6*3 = 1036
sekstylion ma 36 zer!
13 wrz 14:18
alfa i omega: sekstylion 1036
13 wrz 14:18
use: D
trivial z tego co pamietam ty studiujesz na agh−u ^^
weź mi sprzedaj info jak na takiej uczelni wygląda pierwszy dzień, chodzi mi konkretnie o to
czy jest uroczyste rozpoczecie i rozdanie indeksow pierwszego dnia czy jakos pozniej
13 wrz 14:40
Trivial:
Hmm... Szczerze mówiąc to nie do końca pamiętam, ale chyba pierwszego dnia.
Nasz wydział miał rozpoczęcie indywidualne − na nim było rozdanie indeksów, a po uroczystości
rozdanie legitymacji studenckich. Wszystko wam pewnie powiedzą, jeszcze masz 2.5 tygodnia −
nie przejmuj się takimi detalami.
13 wrz 14:51
wredulus_pospolitus:
use −−− dowiedz się przedewszystkim czy na uczelnie JESZCZE w ogóle sa indeksy papierowe

Większość uczelni ma elektroniczne.
Powinieneś dostać z uczelni oficjalne pismo z zaproszeniem na rozpoczęcie (podane będa tam
wszelkie informacje)
13 wrz 15:06
Arczi: siemano, kilka pytań−asdf jakie jest Twoje doświadczenie z takim przedmiotem jak elektronika
... mam wrażenie że z tego co tam jest to jedyny przedmiot który będzie straszny do
zaliczenia...
ściągnąłem tą książkę
1. Horowitz P., Hill W., Sztuka elektroniki, WKŁ, Warszawa, 1999, ISBN 83−206−1128−8
i stwierdzam że to będzie dla mnie okropne do zaliczenia(nic nie wiem z fizyki można by
powiedzieć w momencie startu na uczelni, umiem może trochę matme.. granice pochodne i
podstawowe całki ale wymagania koleś na start ma duże
wymagania wstępne:
Fizyka: elektryczność statyczna, prąd stały, prąd zmienny, elektromagnetyzm, forma krystaliczna
ciała stałego, mechanika kwantowa
http://www.krk.zut.edu.pl/wydzial-informatyki/2013-2014/informatyka-S1,systemy-komputerowe-i-oprogramowanie/sylabus-22614-elektronika.html
jak wyglądały u Ciebie wszelkiego rodzaju kolokwia, kartkówki itd z tego przedmiotu i z czego
głównie się uczyłeś (książki, zbiory zadań)?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugi przedmiot
http://www.krk.zut.edu.pl/wydzial-informatyki/2013-2014/informatyka-S1,systemy-komputerowe-i-oprogramowanie/sylabus-22633-elementy-cyfrowe-i-uklady-logiczne.html
Co to w ogóle jest

? Trudne? Z czego korzystałeś przy nauce tego?
I od kiedy mogę wybierać dodatkowe,przedmioty obieralne?
13 wrz 16:56
Boogeyman: Mechanika kwantowa hahaha

Co to za studia gdzie już takie rzeczy trzeba ogarniać?
13 wrz 19:45
asdf: Witaj Arczi, z elektroniki nie jest tak ciężko

Sprawozdania trzeba dobre robić i tyle..Jak
trafisz na wykładowce dr. Olech to możesz się cieszyć − fajnie i śmiesznie opowiada

Są z
tego laboratoria − podłączanie przewodów, badanie diody itd. Laboratoria miałem z dr.
Łazoryszczak − niby najtrudniej jest u niego zaliczyc, ale najwięcej się nauczysz. Na
zaliczenie przedmiotu wystarczy ta książka:
http://helion.pl/ksiazki/elektronika-dla-kazdego-przewodnik-harry-kybett-earl-boysen,elekdk.htm
tutaj masz instrukcje na laboratoria:
http://mlazoryszczak.zut.edu.pl/index.php?id=2345
będziesz pracować na takim sprzęcie (NI ELVIS II) + komputer:
http://www.ni.com/cms/images/devzone/tut/04150807_20090326104239.JPG
Jeżeli Cie interesuje budynek od środka to prosze:
http://www.wi.zut.edu.pl/panoramy/
Laboratoria odbywają się w takich salach:
− link powyzej, znajdz obrazek: laboratorium systemow technicznych
Co do fizyki − nie lubiałem, ale moge Ci dac rade: nie odpuszczaj laboratoriów, ja chodzilem co
tydzien zaliczac po jednym, a po 5−6 zaliczonych sprawozdaniach inaczej juz na mnie patrzal
prowadzący i niektore rzeczy mi odpuszczał

Co do:
elementy cyfrowe i uklady logiczne − wyklad + cwiczenia. Ja nie mialem z tym problemu, ale
niektorzy mieli.
Z fizyki miałem:
5 − laboratoria (sprawozdania)
4,5 − ćwiczenia (dzięki Trivial!)
3 − egzamin
elementy cyfrowe − 5
elektronika − 5
Czyli jak troche usiądziesz, śmiało mozesz ze wszystkim sobie poradzić

Jeżeli będziesz chcial, bym Cie oprowadzil po uczelni nie ma problemu, skontaktujemy się
później
13 wrz 21:31
asdf:
Analiza i algebra liniowa − będziesz miec taki przedmiot, jezeli ogarniasz matme to fajnie, ale
radze miec w sobie duzo pokory i na kazde zajecia przychodzic w miare ogarnietym
(przygotowanym z wczesniejszych). Jezeli trafisz na ćwiczeniach na dr. Lizak to się ciesz!
Jeżeli nie − postaraj się do niej przepisać

Kobieta złoto...90% uczelni jej nie cierpi,
ale tylko dlatego, ze jest wymagajaca. Jezeli zobaczy, ze ogarniasz matme to masz u niej
plusa. Ma niesamowitą pamięc do twarzy, ale jest jedno ALE! − zaliczyc ćwiczenia nie jest
łatwo, egzamin podobnie

Ale tak jak napisalem. Jezeli będziesz miec jakies problemy, pisz
do mnie, e−mail lub inny kontakt Tobie podam później, mi już tyle osob pomoglo, ze nie mam
problemu, zeby komus innemu pomoc
13 wrz 21:36
Trivial: asdf, a w czym tak bardzo pomogłem akurat z fizyki, bo nie przypominam sobie?
13 wrz 21:42
asdf: ze wszystkim?

Ja tego na pewno nie zapomne!
13 wrz 22:13
Arczi: Napisz swój e mail tutaj, napisze Ci swoje namiary na fejsa(o ile masz) to kiedyś przy okazji
na wydziale się spotkamy.
Nawiązując do tematu fizyki, fizyka klasyczna jest cholernie nudna( a to ona jest nauczana w
szkole)... nie znam nic nudniejszego,osobiście dla mnie nauka tego to udręka ,może dlatego nie
lubiłem się uczyć tego przedmiotu.Ciekawe rzeczy zaczynają się o ile znasz stosowną
matematykę(którą wolę po 100−kroć bardziej niż fizykę) od teorii względności(na poziomie np
podręcznika Feynmana), później najciekawsza wg mnie mechanika kwantowa.Ten dział w fizyce
jest fajny i może nieść dużo ciekawych wynalazków. może za 20−30 lat wprowadzą pierwsze
komputery kwantowe(obecnie z około 6 problemów które istniały alby taki skonstruować, został
tylko jeden i wszystko wskazuje na to że zostanie pokonany,algorytmy i programy na niego
zostały już napisane, oraz istnieje kryptografia kwantowa)
Poza tym dzięki splątaniu kwantowemu będzie można skonstruować pierwsze urządzenia do
teleportacji kwantowej.Obecnie udało się teleportować informację na 143 kilometry!.
Najciekawsza jest teroria strun i m teoria, ale to już nie na mój mózg i moją matematykę.
Szczerze gdybym był bardziej makaweliczny niż jestem, to poszedł bym studiować fizykę z
specjalizacją w kwantowej, ale jestem umiarkowanym materialistą i pesymistą,zakładam, że z
tego 1.dużych pieniędzy nie będzie
2.co najwyżej posada na dobrej uczelni, oraz że nie zostanę światowej słąwy
naukowcem(wyobraźcie sobie ile to godzin mordowania się żeby nauczyć się tego wszystkiego i
zrobić doktorat..trzeba być istnym makawelistą który to kocha...), jak np z programowania więc
nie zaspokoję swoich wydatków na ulubioną drogą szkocką whisky, ani nie będę nigdy jeździć w
ukochanej porszatce w której będę bujać się z moimi ziomalami i laską,stąd wybrałem
informatykę z nastawieniem się na zglebienie wiedzy na temat programowania,ekonomii oraz
zarządzania ludźmi i trzymam kciuki za tych którzy działają na rzecz rozwoju nauki. Nie mogę
się doczekać kiedy już wprowadzą te cuda techniki żeby sprawdzić jak działają

.
Tutaj link do mechaniki kwantowej, matematyka użyta w niej jest powiedzmy.. daleko wykraczająca
poza program studiów inżynierskich
http://www.fuw.edu.pl/~kostecki/qm.pdf
−−−−−−−−−−
teoria einsteina
http://www.youtube.com/view_play_list?p=6C8BDEEBA6BDC78D
http://www.youtube.com/view_play_list?p=CCD6C043FEC59772
−−−−−−−−
a tutaj wykłady z teorii strun/m terorii na uniwersytecie Stanforda prowadzone przez Leonarda
Susskinda jednego z twórców m teorii oraz teorii holograficznego świata z której wynika że to
co obserwujemy to... coś na rodzaj pixeli na żywo....
(
http://en.wikipedia.org/wiki/Holographic_principle) −ciekawostka jest taka że Einstein próbował stworzyć taką teorię która łączy wszystkie
oddziaływania przez blisko 30 lat i mu się nie udało.Natomiast z koncepcji na temat hologramów
itd bodajże ktoś wpadł na pomysł stworzenia ekranów 3D który jest iluzją dla naszego oka i
dzięki temu widzimy że coś jest w 3D.
Poniżej M teoria/Teoria strun.
http://www.youtube.com/watch?v=25haxRuZQUk&list=PL202191442DB1B300
Może ten post zainspiruje któregoś maturzystę do wybrania fizyki

Bardzo łatwo się dostać
obojętnie czy to politechnika wrocławska/uniwersytet warszawski progi są zerowe. Ja nie mam
dość silnej woli,ale może gdzieś tam jest mały Einstein haha
13 wrz 23:23
Arczi: Na wiasnę mówiąc zastanawiające jest czy tam na zucie są jakieś kursy dotyczące zarządzania
ludźmi. Mam bardzo mocny charakter i w testach osobowości wypadam dość ciekawie.
http://www.sobolewski.biz/test_wyniki/choleryk.html
Mógłbym coś porobić z programowania, zarządzania ludzmi oraz ekonomii i wkręcić się np na
stanowisko project menagera czy kogoś kto pokieruje zespołem programistów. W końcu lepiej być
szefem.

Ciekawe jak wam by wyszło Wam dwóm asdf i Trivial w tym teście. Wg mnie jest w miarę trafny 80%
się zgadza.
http://www.sobolewski.biz/osobowosc.html
14 wrz 00:02
Trivial: Wyszło mi to samo, co Tobie.

Zgodność: jakieś 85%.
14 wrz 01:57
Gustlik: asdf, 00 to nie zernaście, tylko
liczba królewska, bo nią oznacza się miejsce, gdzie
król piechotą chodzi

!
14 wrz 02:09
asdf: @Gustlik
oj tam oj tam

@Arczi
na ZUT masz duzo darmowych kursow, m.in. z microsoftu itd. Korzystaj z darmowych voucherów
14 wrz 02:19
fx: Arczi − to czy dane zagadnienia wydają się nudne, na ogół wynika z braku wewnętrznej chęci
nauki. Niestety, gdy uczysz się fizyki w oderwaniu od rzeczywistych problemów gdzie te
zagadnienia mają zastosowania − można się zanudzić. Poza tym mechanik klasyczna w popularnych
ogólno−fizycznych podręcznikach jest zredukowana bardzo mocno. Próżno tam szukać nawet tak
kluczowych pojęć jak trzecia pochodna po drodze w funkcji czasu −zryw, czy czwartej − udar.
Polecam do głębszego zapoznania się z mechaniką klasyczną − Mechanika Kittela. Podstawowy błąd
w nauce fizyki to brak jasnych celów nauki − gdy ktoś uczy się "bo chce poznać fizykę" to
raczej mu się to nie uda. Szczegółowe cele są kluczem do sprawnej nauki fizyki.
Tutaj jeszcze ważna kwestia − jeżeli mówimy o fizyce uniwersyteckiej − niezbędna jest dobra
znajomość matematyki na poziomie nie ustępującym studiom matematycznym. To jest bardzo często
bariera przy nauce fizyki na studiach − student nie posiada umiejętności posługiwania się
aparatem matematycznym wykorzystywanym już na początku wykładów z fizyki. Mocno zapadły mi w
pamięć zagadnienie z analizy wektorowej i tensorowej wprowadzone na jednym z pierwszych
wykładów z fizyki doświadczalnej. Poza tym − tutaj wina spora po stronie uczelni − studenci
fizyki nie są uczeni pracy z podstawowym w nowoczesnej fizyce aparatem matematycznym. Ja
dopiero na 4 semestrze miałem kilka wykładów z form różniczkowych, później trochę zagadnień z
analizy funkcjonalnej i trochę bardziej szczegółowo zagadnienia miary i całki... Wystarczy
teraz zabrać się za dowolny mocny podręcznik do fizyki współczesnej i jeśli nie znasz tych
zagadnień to możesz książkę odstawić na półkę.
Teorie strun, teorie wszystkiego i temu podobne do mnie nie przemawiają. Bazują na zbyt dużej
ilości nieweryfikowalnych założeń. Ja na szczęście nie zajmowałem się tymi zagadnieniami i
raczej nie zamierzam. Na razie wystarczy mi grawitacja kwantowa

.
14 wrz 04:38