abc
Alek: Jak najszybciej wyliczyć "i" z czegoś takiego :
| | 280 | | 300 | | 300 | | 150 | |
950 = |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1+i | | (1+i)2 | | (1+i)3 | | (1+i)4 | |

Próbowałem sprowadzać do wspólnego mianownika ,ale dalej wychodzą dziwne rzeczy.
12 wrz 15:31
asdf: nie widać Twoich prób − daj obliczenia.
12 wrz 15:39
Piotr 10: Moze wymnoz to obustronnie przez (1+i)4 ?
12 wrz 15:40
asdf:
| | 280(1−i) | | 300(1−i)2 | | 300(1−i)3 | |
950 = |
| + |
| + |
| |
| | (1+i)(1−i) | | [(1+i)(1−i)]2 | | [(1+i)(1−i)]3 | |
| | 150(1−i)4 | |
+ |
| = |
| | [(1+i)(1−i)]4 | |
(1+i)(1−i) = 1
2 − i
2 = 2
[(1+i)(1−i)]
2 = 2
2 = 4
itd..mozesz tym sposobem sprobowac.
12 wrz 15:55
Alek: Próbowałem tak :
| | 280*(1+i)3+300*(1+i)2+300*(1+i)+150 | |
950 = |
| |
| | (1+i)4 | |
tylko nie wiem co dalej.
12 wrz 16:03
Mila:
Skąd to równanie? Z ksiązki, czy z Twoich obliczeń?
1+i=t
95t4=28t+30t2+30t+15⇔
95t4−28t3−30t2−30t−15=0
Chyba nie ma pierwiastków wymiernych
12 wrz 20:12
Ania: Z moich obliczeń. I nie wiem co z tym zrobić. Doprowadziłem do tej postaci co Ty właśnie.
12 wrz 20:24
Mila:
Może źle rozwiązałaś zadanie. To zadanie z LO, czy studiów?
12 wrz 21:23