12 wrz 15:25
Krzysiek: wybierz dwa punkty należące do prostej 'l' niech to będą punkty A i B.
następnie policz iloczyn wektorowy wektorów:
PA i PB otrzymany wektor będzie prostopadły do płaszczyzny.
12 wrz 15:59
ad: ale jak to zrobić możesz rozpisać

?
12 wrz 16:25
12 wrz 16:50
Krzysiek: ale co zrobić? całe zadanie? Czego nie umiesz konkretnie?
umiesz znaleźć dwa punkty należące do prostej?
umiesz policzyć iloczyn wektorowy?
12 wrz 16:53
ad: Panie Krzyśku wyszło mi pomnożyłem wektory wyszło mi (−26,−7,9)
12 wrz 18:11
pit: to jest dobrze i co dalej

?
12 wrz 18:26
Krzysiek:

też mi tyle wyszło.
więc chyba równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i prostopadłej do tego wektora już
umiesz napisać?
co do drugiej części zadania albo korzystasz z gotowego wzoru albo tak jak na
rysunku(wyprowadzasz)
pole tego równoległoboku to:
||APxv|| (iloczyn wektorowy wektorów AP i wektora 'v' , v−wektor kierunkowy prostej)
jak i również ||v||*h
12 wrz 18:34
pit: A mógł by mi Pan tą drugą część zadania tzn odległość punktu od prostej rozpisać konkretnie na
liczbach korzystająć z gotowego wzoru
12 wrz 18:37
Krzysiek: ||...|| to długość wektora
v=[2,−1,5]
||v||=√22+(−1)2+52=√4+1+25=√30
teraz policz iloczyn wektorowy APxv a potem jego długość.
12 wrz 18:40
pit: iloczyn wyszedł mi (−26,−7,9)
12 wrz 18:46
pit: długość z tego wyjdzie √806
12 wrz 18:49
pit: 
?
12 wrz 18:51
Krzysiek: tak
12 wrz 18:53
pit: to jaka będzie odległość
√806 /
√30 

?/
12 wrz 18:59
Krzysiek: no tak
12 wrz 19:00
pit: tylko jak nie mając kalkulatora podnieść 26 do kwadratu

12 wrz 19:03
Krzysiek: 262=(25+1)2
albo rozpisać pisemnie...
lub nie liczyć tego tylko zostawić 262
12 wrz 19:04
pit: ok dzięki
12 wrz 19:07