Całka nieoznaczona. POMOCY !
sr: ∫x+sinx/sinx dx=
Ktoś umie rozwiązać

?
12 wrz 14:52
Basia:
wiesz co napisałeś ? ∫x+1 dx
chyba nie tak ma być
| | x+sinx | |
∫ |
| dx czy jeszcze inaczej ? |
| | sinx | |
12 wrz 14:56
sr: Właśnie tak jak napisałaś. Masz jakiś pomysł?
12 wrz 14:57
Basia:
| | x+sinx | | x | | x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫1dx = x+∫ |
| dx |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
| | x | | x*sinx | | x*sinx | |
J=∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | sinx | | sin2x | | 1−cos2x | |
t = cosx
dt = −sinx dx
sinx dx = −dt
ale to chyba nic nie da; muszę dłużej pomyśleć
12 wrz 15:12
sr: No tak, też narazie nie mam pomysłu. Może całkowanie przez części. Co o tym myślisz?
12 wrz 15:21
Basia: można spróbować, ale mam wątpliwości
12 wrz 15:26
asdf: przerasta mnie ta całka

nie dałem rady...
12 wrz 15:30
sr: To kiepsko... To jakby ktoś miał jakiś pomysł to piszcie!
12 wrz 16:27
sr: Ale lipa! Źle przepisałem ! W mianowniku ma być sin2x.
12 wrz 16:32
asdf: no to różnica jest spora
| | x | | dx | |
∫f(x) dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| |
| | sin2x | | sinx | |
| | xdx | | | |
∫ |
| = |
| = |
| | sin2x | | u' = 1, v = −ctgx | |
| | cosx | |
−xctgx + ∫ |
| dx = ... |
| | sinx | |
| | dx | | sinxdx | | t = cosx | |
∫ |
| = |
| = |
| = ... |
| | sinx | | 1 − cos2x | | dt = −sinxdx | |
12 wrz 16:41
sr: Okej. Wielkie dzięki
12 wrz 16:55