Obrazem wykresu funkcji f(x)=(x-5)^2-6 w symetrii względem prostej o rówaniu y=0
kamczatka: Obrazem wykresu funkcji f(x)=(x−5)2−6 w symetrii względem prostej o rówaniu y=0 jest parabola
o równaniu. Odp to:B. y=−(x+3)2+4
wiem że p=5 q=−6
ale nie rozumiem co to w ogóle znaczy w symetrii względem prostej o równaniu y=0 ?
12 wrz 14:23
Basia:
prosta y=0 to oś OX
obrazem y= f(x) w symetrii względem OX jest funkcja y = g(x) = −f(x)
i na pewno nie jest to y = −(x+3)2+4
obrazem jest g(x) = −[ (x−5)2−6] = −(x−5)2 + 6
12 wrz 14:26
kamczatka: tak odpowiedź to B. −(x−5)2+6 , ze złego zadania przepisałem odpowiedź.
12 wrz 14:30
kamczatka: ale czemu tak g(x)=−f(x) ? Nigdzie w zadaniu nie było że wykres jest odwrócony
12 wrz 14:31
Basia: a wiesz w ogóle co to jest symetria osiowa czyli symetria względem jakiejś prostej ?
12 wrz 14:32
12 wrz 14:34
kamczatka: aha to już wiem.
12 wrz 14:36