Mata Finansowa
M4ciek: Pożyczkę przy stopie nom.=10% z miesięczną kapitalizacją miano spłacić po 12 miesiącach.
Spłacenie jej 3 m−ce wcześniej umożliwi oszczędzenie 246,7 zł odsetek. Na jaką kwotę
zaciągnięto kredyt?
Proszę o pomoc.
12 wrz 11:39
Basia:
Możesz "odwrócić" sytuację.
Bank ulokował u Ciebie jakąś kwotę K
0
po roku miałby K, a po 9 miesiącach K−246,7
| | 0,1 | | 1 | | 121 | |
(1) K = K0(1+ |
| )12 = K0(1+ |
| )12 = K0*( |
| )12 |
| | 12 | | 120 | | 120 | |
| | 0,1 | | 1 | | 121 | |
(2) K − 246,7 = K0(1 + |
| )9 = K0(1+ |
| )9 = K0( |
| )9 |
| | 12 | | 120 | | 120 | |
(1) − (2)
| | 121 | | 121 | |
246,7 = K0*[ ( |
| )12 − ( |
| )9 ] |
| | 120 | | 120 | |
wylicz (albo tylko zapisz) K
0
12 wrz 12:04
M4ciek: K0 = 9080,85 zł?
12 wrz 15:23
M4ciek: K
0 = 9081,93zł
12 wrz 15:25