znajdź równanie macierzy
ankul112: Znajdź równanie macierzy:
−1 −1 1
X* 1 0 3 = 0 1 2
1 4 6
pierwsza to jest macierz 3x3 a za = 1x3
NIe mam pojęcia jak mam to rozwiązań proszę o dokładne rozwiązanie krok po kroku tego zadania .
12 wrz 11:38
Basia:
X*A = B / A−1 prawostronnie
X = B*A−1
tworzysz A−1; wykonujesz mnożenie B*A−1
12 wrz 11:40
ankul112: a jak mam potem zrobić z tego równanie? bo to wyjdzie tylko macierz 1x3
12 wrz 11:59
Basia:
jakie równanie ?
A−1 będzie macierzą 3x3
iloczyn macierzy (1x3)*(3x3) istnieje
jest to macierz X o wymiarach 1x3
12 wrz 12:07
ankul112: no tak ale w poleceniu jest żeby znalezc równanie macierzy wiec to będzie ta macierz tak
12 wrz 12:16
Basia: daję głowę, że polecenie brzmi:
rozwiąż równanie macierzowe
albo
znajdź macierz spełniającą równanie
12 wrz 12:17
PW: Może po prostu z definicji:
X = {x1 x2 x3]
(to wiadomo właśnie z definicji mnożenia macierzy − widzimy wynik; jest to odpowiedź na Twoją
ostatnią wątpliwość).
[x1 x2 x3]• A=[0 1 2]
[x1•,(−1)+x2• 1+x3•1 x1•(−1)+x2•0+x3•4 x1•1+x2•3+x3•6] = [0 1 2]
−x1+x2+x3 = 0
−x1+ 4x3 = 1
x1+3x2+6x3 = 2
Rozwiąż ten układ równań (może być metodą "szkolną".
12 wrz 12:32
ankul112: skąd ci się wzięło to −x1+ x2+x3=0
−x1+ 4x3=1
x1+3x2+6x3=2
12 wrz 14:13
Basia: z mnożenia macierzy
X = [x1,x2,x3]
pierwszy wiersz * pierwsza kolumna A = pierwszy wyraz B
−x1+x2+x3 = 0
pierwszy wiersz * druga kolumna A = drugi wyraz B
−x1+4x3 = 1
pierwszy wiersz * trzecia kolumna A = trzeci wyraz B
x1+3x2+6x3 = 2
12 wrz 14:20
PW: Tak podejrzewałem, że ankul112 nie zna definicji
LUDZIEEEE! Najpierw teoria (definicje, podstawowe twierdzenia), a potem zadania. Inaczej
zostajemy na poziomie "jak to się robi", ale nie wiemy co robimy i po co.
12 wrz 18:26