czx
marcin:

Witam mam do obliczenia pole oszaru
z trzech funkcji
zielona y=2x
rozowa y=x−2
niebieska y=1−(x+1)
2
punkt 1 (−2;0)
punkt 2 (−2,−4)
Mam problem z wyznaczeniem ganic calkowania bo zapomnialem jak to sie robi... Pamietam tylko ze
bylo cos ze funkcja ograniczajaca z dolu i z gory ale co do czego to nie pamietam, Jakby ktos
mogl mi pomoc na podstawie tego rysunku to byłbym wdzieczny

pozdrawiam
12 wrz 09:54
wredulus_pospolitus:
krok 1:
zaznacz sobie na kartce obszar którego pole chcesz policzyć
krok 2:
wyznacz 'x' które są w punkcie 'najbardziej na lewo i prawo' tego obszaru (granice całkowania)
krok 3:
napisz całkę ... w całce zrób różnicę: funkcja której wykres jest "wyżej" − funkcja która jest
"niżej"
12 wrz 10:18
fx:

Granice całkowania to rozpiętość obszaru na osi OX. Obszar ograniczony przez te krzywe
zaznaczyłem na pomarańczowo. Widać od razu, że należy rozwiązać w celu wyznaczenia granic dwa
równania:
2x = x−2 oraz 1−(x+1)
2 = x−2
Całkujesz w granicach (a;b) różnicę funkcji graniczącej obszar z góry i funkcji ograniczającej
z dołu.
12 wrz 10:25
wredulus_pospolitus:
fx ... jesteś pewien że o ten obszar chodzi

bo opis (współrzędne punktów) który podał autor sugeruje jednak na obszar po lewej
12 wrz 10:29
fx: U, rutyna... Nie zwróciłem uwagi na te punkty.
12 wrz 10:40
marcin: czyli Panowie jak w końcu to ma być

ktory obszar mam policzyc

Dolna granica bedzie −2 a
gorna 0
12 wrz 10:45
marcin: punkt w ktorym przecina sie funkcja niebieska z zielona ponizej osi x to (−4,−8)
12 wrz 10:48
marcin: pomocy...
12 wrz 11:50
Basia: no przecież
wredulus Ci to narysował
1−(x+1)
2 = 1 − x
2 − 2x − 1 = −x
2−2x
−x
2−2x = x−2
−x
2 − 3x + 2 = 0
x
2 + 3x − 2 = 0
Δ=9+8 = 17
P =
2∫
0(2x−(x−2))dx +
0∫
x2 [−x
2−2x − (x−2)] dx
dość paskudne, ale da się policzyć
na pewno dobrze przepisałeś wzory funkcji ?
12 wrz 12:24
wredulus_pospolitus:
marcin ... a skąd mamy wiedziec KTÓRY obszar masz obliczyć ... są tutaj dwie 'opcje' i Ty
powinieneś wiedzieć który obszar to jest a nie my
12 wrz 12:33
Basia: witaj wredulus
ten drugi będzie miał tak samo paskudną dolną granicę całkowania;
to będzie x1
12 wrz 12:35
marcin: Wzory funkcji są na pewno dobrze napisane. Czyli jak jest taki przypadek to trzeba liczyć
obydwa obszary tak
12 wrz 13:24
Basia: sądzę, że tak
12 wrz 13:26