Jaka to wartość w stopniach?
carol: | | 7 | |
Jak zamienić cos |
| na stopnie ? |
| | 4 | |
11 wrz 23:39
Amaz:
| | 7π | |
Jeśli byłby to cos |
| , to byłoby łatwiej. |
| | 4 | |
11 wrz 23:41
Amaz:
cosπ = cos180o
11 wrz 23:42
carol: | | 7 | |
Skorzystałam z twierdzenia cosinusów jeśli mam dane 3 boki.. i cos wyniósł właśnie |
| .. |
| | 4 | |
11 wrz 23:43
Eta:
| 7 | | 7 | | 180o | | 7*45 | |
| rd= |
| * |
| = ( |
| )o =...... |
| 4 | | 4 | | π | | 3,14 | |
11 wrz 23:43
Eta:
No to zupełnie co innego !
| | 7 | |
cosα= |
| >1 zatem taki kąt α nie istnieje ! |
| | 4 | |
Podaj całą treść zadania .........
11 wrz 23:45
carol: W trojkącie są dane AB=√14, AC=3√2,BC=√2.Oblicz miarę kąta przy wierzchołku C.
liczyłam tak : √142=(3√2)2+√22−2*3√2√2*cosγ
11 wrz 23:50
sushi_ gg6397228:
to zapisz dalsze obliczenia, pewnie tam jest błąd w dodawaniu/odejmowaniu
11 wrz 23:58
carol: 14=18+2−12cosγ
14=8cosγ
12 wrz 00:00
sushi_ gg6397228:
18 i 2 przenosimy na lewa strone
12 wrz 00:02
carol: A no raacja ! Dziękuję

Nie wiem czemu odjełam cosinus...Feralny dzień

czyli jak cos
| | 1 | |
wynosi |
| to jak to sie zamienia na stopnie ? |
| | 6 | |
12 wrz 00:07
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
u mnie wyszło |
| =cos γ zatem γ=... |
| | 2 | |
12 wrz 00:09
carol: 60 stopni

Dziękuje bardzo
12 wrz 00:11
Eta:
| | 1 | |
cosα= |
| ≈0,1667 ⇒ α≈81o ( odczytane z tablic |
| | 6 | |
12 wrz 00:11
sushi_ gg6397228:
jezeli wyjdzie np cosinus α=0,6789 to :
1. otwieram tablice matematyczne i szukam wartosci
2. uzywam kalkulatora z funkcja odwrotna jak umiem to robic
3. wpisuje co 10 stopni do kalkulatora i szukam liczby przyblizonej, jak jest blisko to
zmniejszam liczbe o 1 itp
12 wrz 00:13
Mila:
14=18+2−12cosγ
14−20=−12cosγ⇔−6=−12cosγ
6=12cosγ /:12
12 wrz 00:13
carol: Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas. Dobrej nocy
12 wrz 00:15
matesz i walec: tak
12 wrz 00:15