Funkcje trygonometryczne
Agata: zad1
Krótsza przektna trapezu prostokatnego ma długośc 4 czm i dzieli go na dwa trójkaty
prostokatne. Wyznacz tangens kata jaki tworzy ta przekatna z dłuższa podstawa , wiedząc ze
wysokośc trapezu ma długośc 3 cm.
zad2
wysokośc trójkata ABc opuszczona na bok Ab ma długość 4 i tworzy z bokiem Bc kąt o mierze
45 stopni oraz z bokiem Ac o mierze 60 stopni. Oblicz pole i obwód trójkata ABC
zad3
Na drodze promieni słonecznych ktore padaja na ziemie pod katem 20 stopni stoi drzewo o
wysokosci 3 m . W jakiej odległości od drzewa moze stanac osoba o wzroscie 180 cm tak aby
calkowicie ukryla sie w jego cieniu?
28 wrz 14:12
Agata: wysokosc CD trojkata ABC ma dlugosc 32 i tworzy z bokem AC Kat α=4/5 oraz zbokiem BC kat β taki
ze β=15/8.Oblicz dlugosc bokow trojkata ABC
Dzewo o wysokosci 15 m rzuca cien o dlugosci 20 m . Podaj miare kata jaki tworzy promien
sloneczny z powierzchnia ziemi.
zad
Oblicz pole o obwod trapezu prostokatnego ktorego podstawy maja dlugosc 18 cm i 12 czm a kat
rozwarty ma miare 120 stopni
zad
oblicz wartosc pozostalych funkci trygonometrycznych kata ostrego α wiedzac ze α=3/4
28 wrz 14:22
Agata: zad1 Krótsza przektna trapezu prostokatnego
ma długośc 4 czm i dzieli go na dwa trójkaty
prostokatne. Wyznacz tangens kata jaki
tworzy ta przekatna z dłuższa podstawa
, wiedząc ze wysokośc trapezu ma długośc 3 cm
28 wrz 14:27
Jola: przekątna prostokąta ma długość 12 cm i tworzy z krótszym bokiem kąt alfa=60 stopni. Oblicz
dlugość boków prostokąta i jego pole
19 gru 12:16
ICSP: boki to 6 oraz 6√3
P = 36√3
19 gru 13:10
g:

zad1 Krótsza przektna trapezu prostokatnego ma długośc 4 czm i dzieli go na dwa trójkaty
prostokatne. Wyznacz tangens kata jaki tworzy ta przekatna z dłuższa podstawa , wiedząc ze
wysokośc trapezu ma długośc 3 cm
to wg mnie to
d=5
d
2=9+16
d
2=25
d=5
no i
i co teraz .... bo na oko widać że ten kąt ma 60st.
19 gru 13:53
g: up
19 gru 17:03
ICSP:
19 gru 17:04
ICSP: z twojego rysunku :
d = 4
h = 3
19 gru 17:06
g: jak d=4
4= podstawa i h=3
19 gru 17:15
ICSP: Krótsza przekątna ma długość 4. Masz dane w zadaniu wszystko .
19 gru 17:16
ICSP: Podstawy nie znasz i nawet ciebie nie powinna interesować moim zdaniem.
19 gru 17:17
g: o matko no tak wielkie dzieki
19 gru 17:17