Takie tam
bezendu:
O pięciu całkowitych liczbach wiadomo, że suma reszt z dzielenia tych liczb przez 5 jest
podzielna przez 5. Udowodnij, że również suma że suma tych pięciu danych liczb jest podzielna
przez 5 ?
11 wrz 23:22
sushi_ gg6397228:
x1= 5k+a
x2= 5k+b
...
x5= 5k+e
a+b+c+d+e= 5*m
∑i=1 5 xi= ...... = 5*w
11 wrz 23:28
bezendu: Można jakoś bardziej ''po ludzku'' ?
11 wrz 23:30
Mila:
a,b,c,d,e∊C
a=5k1+r1 ,
b=5k2+r2
c=5k3+r3
d=5k4+r4
e=5k5+r5
ki,ri∊C,i∊{1,2,3,4,5}
r1+r2+r3+r4+r5=5m, m∊C
Dokończ
11 wrz 23:30
bezendu: 15=5m
11 wrz 23:34
Mila:
Nie.
11 wrz 23:37
Eta:
Metodą (szkolną −− liceum)
z treści zadania : r1+r2+r3+r4+r5= 5*k
a1=5n1+r1
a2=5n2+r2
a3=5n3+r3
a4=5n4+r4
a5=5n5+r5
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a1+a2+a3+a4+a5= 5(n1+n2+n3+n4)+5*k=5*(n1+n2+n3+n4+n5+k)=
=5*s , s∊C
11 wrz 23:37
bezendu: To jak to dokończyć? wgl nie rozumiem tego zadania
11 wrz 23:37
Garth: Przyklad:
x, u∊C
a = 3x + 51u −6 ⇔ a = 3(x +17u − 2)
Mozna wnioskowac, ze liczba ta jest podzielna przez 3.
11 wrz 23:45
Mila:
Masz napisane u Ety.
Jeszcze raz .
Liczba podzielna przez 5 da się przedstawić w postaci iloczynu
5 i pewnej liczby całkowitej.
a=5k1+r1 ,
b=5k2+r2
c=5k3+r3
d=5k4+r4
e=5k5+r5
Z tresci wiadomo, że suma reszt dzieli się przez 5⇔
r1+r2+r3+r4+r5=5*m, m∊C
a+b+c+d+e=5k1+r1+5k2+r2+5k3+r3+5k4+r4+5k5+r5=
=5*(k1+k2+k3+k4+k5)+5m =5*(k1+k2+k3+k4+k5+m) to jest podzielne przez 5 jako iloczyn
liczby 5 i pewnej liczby całkowitej równej (k1+k2+k3+k4+k5+m)
12 wrz 00:05
bezendu: Dziękuję
12 wrz 16:25
Mila:
Jak klasówka?
12 wrz 20:14
bezendu: Mila jutro mam dopiero tą klasówkę
12 wrz 22:49
bezendu:
Udowodnij, że jeśli ciąg (a,b,c) jest jednocześnie arytmetyczny i geometryczny to a=b=c
b2=ac
2b=a+c⇒ a=2b−c
b2=(2b−c)c
b2=2bc−c2
b2−2bc+c2=0
(b−c)2=0
b−c=0
b=c
a=2c−c
a=c
a=b=c
Czy poprawnie zrobiłem to zadanie ?
12 wrz 23:01
Piotr 10: Tak, możesz dodać jeszcze ze r=0(ciąg arytmetyczny) i q=1(ciąg geometryczny)
12 wrz 23:04
Mila:
Tę klasówkę. Powodzenia.
12 wrz 23:06