matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
∫x*(x^2+1)*e^x^2
szimo:
∫x*(x
2
+1)*e
x
2
przy e jest do x do kwadratu
nie wiem czy dobrze, ale robie to metodą podstawiania, ale potem nie wiem jak dalej: t=x
2
+1 dt=2x → x=
dt
2
wychodzi mi ∫
dt
2
*t*e
(
dt
2
)
2
jak to dalej rozwiązac?
11 wrz 22:57
sushi_ gg6397228:
spróbuj tak: x
2
=t
11 wrz 23:01
use:
t=x
2
+1 x
2
=t−1 dt=2xdx dt/2=xdx
dt
1
∫t*e
t−1
*
=
∫t*e
t−1
*dt ......
2
2
11 wrz 23:04
szimo:
dzięki wielke
11 wrz 23:07