zespolone
ania: czy moglby ktos pomoc?
| | 1 | |
Poda fazy i moduly liczb zespolonych z1 = |
| ( √3 −i ) , z2 = (2 + 2i) , |
| | 2 | |
z
3 = (z
1z
2 )
12
11 wrz 22:37
sushi_ gg6397228:
moduł chyba nie jest problemem dla z1, z2
dla z3 trzeba się trochę namęczyć
11 wrz 22:47
ania: podalam tresc zadania i troche rozwiazalam ale nie wiem jak policzyc fazy i z3, dlatego tez
poprosilam o pomoc
11 wrz 22:51
11 wrz 22:56
ania: szczerze to ja nie bardzo to widze na wzrorach, nie chce zeby ktos mi robil zadanie tylko
pokazal jak to sie robi nawet na innym przykladzie, tak sie lepiej ucze
11 wrz 23:02
sushi_ gg6397228:
nie umiesz policzyć kąta ?
do wzorku podstaw swoje liczby i licz
nie mów, że jak widzisz wzór
(a+b)2= a2+2ab+b2 to nie umiesz policzyć
(x+2)2
11 wrz 23:06
ania: nie kazdy jest takim geniuszem jak Ty i od razu tam widzi ten wzor ( ja go ciagle nie widze) bo
mam (xy)12 a nie (x+b)2 niby tylko inne dzialanie a mi "przeszkadza".
11 wrz 23:11
sushi_ gg6397228:
z=x*x*x*x*x*.. *x*y*y*y*...*y
|z|= |x| * |x|*...*|x|*|y|* |y|*...*|y|
11 wrz 23:13
Janek191:
| | 1 | | √3 | | 1 | |
z1 = |
| ( √3 − i) = |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z
1 = a + b i
więc moduł
| | √3 | | 1 | |
I z1 I = √ a2 + b2 = √ ( |
| )2 + ( − |
| )2 = √ 34 +14 = 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | a | | √3 | | √3 | |
cos φ = |
| = |
| : 1 = |
| |
| | I z1 I | | 2 | | 2 | |
| | b | | 1 | | 1 | |
sin φ = |
| = − |
| : 1 = − |
| |
| | I z1 I | | 2 | | 2 | |
więc faza liczby z
1
Z liczbą z
2 postępujemy analogicznie.
12 wrz 08:55
Janek191:
z
2 = 2 + 2 i
więc
| | √3 | | 1 | |
z1 * z2 = ( |
| − |
| i )*( 2 + 2 i ) = √3 + √3 i − i + 1 = |
| | 2 | | 2 | |
= (
√3 + 1) + (
√3 − 1) i
I z
1 *z
2 I =
√ ( √3 + 1)2 + ( √3 − 1)2 =
√ 3 + 2√3 + 1 + 3 − 2√3 + 1 =
=
√8 = 2
√2
| | √3 + 1 | | √3 + 1 | | √2 | | √6 + √2 | |
cos φ = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2 √2 | | 2 √2 | | √2 | | 4 | |
| | √3 − 1 | | √6 − √2 | |
sin φ = |
| = |
| |
| | 2 √2 | | 4 | |
z tablic mamy
czyli
| | π | | π | |
z1 *z2 = 2 √2 *( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
oraz
| | π | | π | |
z 3 = ( z1 * z2)12 = [ 2 √2]12 * ( cos 12* |
| + i sin 12* |
| ) = |
| | 12 | | 12 | |
= 1024*4*2
6*( cos π + i sin π ) = 262 144 *( cos π + i sin π ) = − 262 144
Moduł liczby z
3
I z
3 I = 262 144
Faza liczby z
3 φ = π
=======================
12 wrz 10:08