a
Matma: jest ktos dobry z geometrii plaskiej?
28 wrz 12:59
Matma: mom kilka zadan
28 wrz 12:59
Matma:

punkt C dzieli odcinek AB dlugosci 24 cm na dwa odcinki ktorych stosunek dlugosci jest rowny
6:2 jaka jest dlugosc kazdego z odcinkow?
2 Roznica miar dwoch katow przyleglych wynosi 21 stopni Oblicz miary pozostalych katow
3.prosta k jest styczna do okregu oblicz miare kata α dopisanego do okreguα(tam jest 2α+140)
28 wrz 13:11
Matma: rysunek do zad 3
28 wrz 13:11
Matma: dane sa 2 okregi o(A,r1),0(B,r2)takie ze
r1=3k+1
r2=2k+3
IABI=6k−3
okresl polozenie okregow w zaleznosci od parametru k
28 wrz 13:13
Matma: z punktu zewnetrznego A poprowadzono styczne AB i AC do okregu o srodku w punkcie O(b,C−punkty
stycznosci)Wykaz ze jesli miara kata miedzy stycznymi rowna sie mierze kata zawartego miedzy
pomieniami poprowadzonymi ze srodka kola do punktow stycznosci to czworokat ABOC jest
kwadratem
28 wrz 13:14
Matma: miara kata utworzonego przez dwa promienie okregu wynosi 16 oblicz miare kata ktory tworza
styczne poprowadzone przez konce tych promieni
28 wrz 13:15
Matma: w trojkacie ABC poprowadzono trzy proste rownolegle do podstawy AB dzielace bok BC na cztery
odcinki rownej dlugosci Suma dlugosci odcinkow tych prostych zawartych w tojkacie ABC jest o 6
dm wieksza od dlugosci podstawy AB.obliczIABI
28 wrz 13:21
Matma: KAty AOC i BOD sa katami wierzcholkowymi Wykaz ze przedluzenie dwusiecznej kata AOC jest
dwusieczna kata BOD
28 wrz 13:21
Matma: dlugosc odcinkowAB,Ac,BC.BDi CD spelniaja warunkiIABI=IACI+IBCI orazIBCi+IBDI=ICDI wykaz ze
punkty A.B.C D leza na jedej prostej
28 wrz 13:23
Matma:

wyznacz miary katow trojkata
28 wrz 13:25
Matma: w trapezie abcd abIIcd mamy dane
iabI=12
Icdi=7
iadI=8
o ile nalezy wydluzyc ramie ad aby przecielo sie z przedluzeniem ramienia bc
28 wrz 13:40
Matma: na plaszczyznie dane sa punkty a.b.p.q przy czym a≠bIapi=√12cm
IbpI=3√2cm
iaqI=49/9cm
IbqI=5.(4)cm
spr czy punkt p.q naleza do symetralnej odcinka ab z jakiej wlasnosci symetrycznej skorzystasz?
28 wrz 13:42
Matma: umei to ktos?
28 wrz 13:55
Matma: ?
28 wrz 14:23
Matma:
28 wrz 15:08
Matma:
28 wrz 15:33
Matma:
28 wrz 16:54
Matma: Eta pomozesz cos?
28 wrz 17:28
Matma: moze ktos spojrzec?
28 wrz 17:59
Matma: umie ktos ta geometrie plaska?
28 wrz 18:28
Matma: nikt tu nei pomoze?
28 wrz 20:31
tim: No dobra, chociaż ciężko się rozczytać, zrobię 1.
Długość odcinka: 24
I CZESC: 6/8 * 24
II CZESC: 2/8 * 24
Popraw 3 (nie rozumiem).
28 wrz 20:40
Matma: mam to akurat
28 wrz 20:40
tim:

β − α = 21
O
α + β = 180
O
−−−−−−−−−−−−−
2β = 201
o
β = 100,5
O
α = 79,5
O
28 wrz 20:41
Matma: tam ma byc cholera kąt α w 3 jeszcze miedzy prosta k
28 wrz 20:41
Matma:
28 wrz 20:42
Matma: tylko tam do tego rysunku poprzedniego w tym miejscu ma byc α
28 wrz 20:42
Matma: sory tim zapomnialam
28 wrz 20:43
tim:

b = 2α + 140
Tak?
28 wrz 20:52
Matma: tak jest

)
28 wrz 20:57
tim: Skoro k jest styczną, to α = 90.
28 wrz 21:00
Matma: jak to obliczyles
28 wrz 21:02
Matma: tim?
28 wrz 21:06
tim: Jeżeli jakaś prosta jest styczną do okręgu to tworzy z proemieniem kąt 90o (alfa). Oblicz
beta.
28 wrz 21:08
Matma: cholera inaczej jest
28 wrz 21:09
tim: Co jest inaczje?
28 wrz 21:10
Matma:
28 wrz 21:11
Matma: 2α+140
28 wrz 21:11
Matma: sory za zamieszanie tak jest poprawnie
28 wrz 21:12
tim:

Czerwone to promienie, tak?
β = 2a + 140
δ + a = 90
28 wrz 21:19
Matma: tak
28 wrz 21:23
tim: Więc
β = 2α + 140
Korzystając z zasady kątów opartych na jednym łuku|:
γ = a + 70
Wiemy, że ten trójkąt jest równoramienny, zatem:
| | 180 − a − 70 | | 110 − a | |
δ = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wiemy, także że:
a + δ = 90, więc:
2a + 110 − a = 180
a = 70
28 wrz 21:24
Matma: dzikei Ci bardzo
28 wrz 21:28
Matma: pomoze ktos w nastepnych?
28 wrz 21:29
Matma:
28 wrz 21:45
Matma:
28 wrz 21:56
Matma:
29 wrz 13:10
Eta:
Napisz zad. w nowym poście,
29 wrz 13:15
Matma: dzieki
29 wrz 13:47
Matma:
30 wrz 15:39
Matma: chodzi mi o to zadanie z katem α
30 wrz 15:39
tim: Co byś chciała Matmo jeszcze?
30 wrz 16:23
Matma: czy dorbze zrobiles te zad
30 wrz 16:24
Matma: to gdzi esa katy
30 wrz 16:25
Matma: prosta k jest styczna do okregu oblicz miare kata α dopisanego do okreguα(tam jest 2α+140)
30 wrz 16:25
Matma: rysunek z samej gory
30 wrz 16:25
Matma: aj sorki rysunek najlepiej ten 1 tima
30 wrz 16:26
Matma: widizesz?
30 wrz 16:27
Matma: tim chyba zle to zrobiles
30 wrz 16:30
marzena: tim się troszkę pomylił bo kąty β i γ nie sa oparte na tym samym łuku tylko na łukach
"odwrotnych"
30 wrz 16:30
Matma: a ile ma wyjsc?
30 wrz 16:31
Matma: 55?
30 wrz 16:31
marzena: ale wiemy że β+γ=360o stąd γ = 220o−2α
30 wrz 16:31
tim: Zgadzam się, marzeno, pomyliłem się
30 wrz 16:32
marzena: a reszta jak u tima
Wiemy, że ten trójkąt jest równoramienny, zatem:
γ+2δ=360o ⇒ δ = 70o + α
α + δ = 90o
30 wrz 16:40
marzena: mi wychodzi że α = 10
o i δ = 80
oale nie wiem czy sie nie pomyliłam
30 wrz 16:44
Matma: kurde mac
30 wrz 17:00