matematykaszkolna.pl
sss use: Siemka! Mam pytanie odnosnie podreczników i zbiorów zadań. Przeglądałem już wiele takich tematów i wiekszość podręczników już mam przykładowo; Fichtenholz (wszystkie czesci) Włodarski krysicki. Gawert skoczylas, Franciszek Leja analiza i jescze pare innych. Mam pytanie do ludzi którzy matematyke skonczyli albo mieli z nią dosyć dużo do czynienia. Otóż chodzi mi o to że znalazłem w internecie zdjęcia, z różnymi kolokwiami z mojego kierunku i generalnie rzecz ujmując nie wyglądają te zadania na łatwe ( przynajmniej na tym etapie na którym ja sie znajduje ). Ogólnie jak przerabiam przykładowo zbiór krysickiego to jest on w zasadzie prosty i nie mam z nim wiekszych trudności... Mam wiec do was prośbe podajcie mi jakieś zbiory zadań, podreczniki akademickie, do algebry, do analizy i ogolnie do czego tylko sie da, teoria mnogosci tez. Obok tytulu chcialbym zeby był okreslony poziom trudnosci (łatwy ,trudny) ogolnie zalezy mi na trudniejszych zbiorach, bo te zadania na kolokwiach są trudne wiec chcialbym miec jak najlepsze przygotowanie. Ogolnie rzecz biorąc to nie wiem wsumie czy te studia skoncze przy takim poziomie (niby sie studia jeszcze nie zaczely ale slyszalem w jakim tempie sie leci z materialem na studiach) ^^ Bede wdzieczny za wszelkie propozycje zbiorów zadan i podrecznikow. Jeżeli ktos byłby na tyle pomocny to moglby mi poradzic ( bazując może na doswiadczeniu ) z czego zadania rozwiązywac a czego unikac i lepiej nie tracic czasu. Pozdrawiam emotka
11 wrz 22:22
fx: Cześć! Jeżeli zamierzasz studiować matematykę to Fichtenholz będzie odpowiedni na początek. Pomimo obiegowej opinii, jest to przystępny podręcznik z dużą ilością przykładów i sporym zakresem klasycznej analizy. Oczywiście, obecnie nieco inaczej podchodzi się do analizy matematycznej w fizyce ale to nie ma dla Ciebie znaczenia. Zbiór zadań − Zaporożec (sporo przydatnych chwytów), Banaś(trudniejszy), Demidowicz (trudniejszy). Algebra liniowa− tutaj niestety zbyt wiele Tobie nie pomogę. Posiadam podręcznik pt. Algebra liniowa z geometrią Białynicki−Birula − na początku wydawała mi trudna ale po pewnym czasie uważam, że jest to przyjemna pozycja − na pewno dla studenta matematyki zła nie będzie. Popularna − nie bez przyczyny jest książka A. Kostrikina z którą na pewno styczność będziesz miał. Ze zbiorów miałem kontakt tylko z Algebra liniowa w zadaniach Rudkowskiego chyba. Jeżeli angielski to nie problem to − "Introduction to linear algebra" Lange. Teoria mnogości jako taka chyba na studiach I stopnia nie występuje. Topologia − zdecydowanie Kuratowski, Engelking w moim odczuciu dużo cięższy styl. Analizą funkcjonalną chyba się na razie nie będziesz zajmował? Jak będziesz potrzebował to pisz, ten temat w kontekście literatury mam dobrze opanowany .
11 wrz 23:28
Godzio: Trudny zbiór zadań z analizy, z rozwiązaniami praktycznie do każdego zadania (też trzeba czasem nad nimi posiedzieć, żeby zrozumieć): Zadania z analizy matematycznej, Kaczor, Nowak
11 wrz 23:34
Janek191: Zbiór zadań z algebry − praca zbiorowa pod red. A. I. Kostrykina np. W− wa 1995 Wyd. Naukowe PWN
12 wrz 07:36
Janek191: Bolesław Gleichgewicht Algebra − Podręcznik dla nauczycielskich studiów matematycznych s.380 Rozdziały : Grupy, Pierścienie i ciała, Izomorfizmy i homomorfizmy, ciało liczb zespolonych, Przestrzenie liniowe,Macierze i wyznaczniki, Układy równań liniowych,Homomorfizmy przestrzeni liniowych, Funkcjonały i formy , Przestrzenie euklidesowe,Przestrzenie afiniczne, Elementy teorii grup,Elementy teorii przestrzeni, Teoria podzielności w pierścieniach całkowitych, Pierścienie wielomianów, Elementy teorii ciał, Elementy teorii liczb. Jest to chyba najprościej napisany podręcznik do algebry. Inne podręczniki do algebry: Jerzy Browkin Teoria ciał s. 330 Zdzisław Opial Algebra Wyższa s.445 np. wyd. VII PWN W − wa 1974 Zbiór zadań. W. Stankiewicz J. Wojtowicz Zadania z matematyki dla wyższych uczelni technicznych część I i część II Polecam też Wiktor Marek i Janusz Onyszkiewicz Elementy Logiki i teorii mnogości w zadaniach s.270
12 wrz 08:05