dlugosc luku krzywej
marcin: Witajcie

Mam do policzenia długość luku krzywej
x= 6sint+8cost t<0 ; pi/4>
y= 8sint − 6sint
Obliczylem pochodne
x' = 6cost − 8sint
y' = 2cost
i teraz podstawiajaąc do wzoru mam obliczyc osobno dlugosc luku z funkcji x i osobno z funkcji
y i na koniec dodac wyniki czy jak to ma byc
11 wrz 22:14
PW: Na pewno źle przepisane zadanie. Co to, ktoś by badał inteligencję studenta, czy widzi że
8sint−6sint=2sint?
11 wrz 22:19
marcin: no tak mam napisane od kolegi z poprawki...
ale mniejsza w to jak to zrobic

rozbic na dwa osobne luki z funkcji i pozniej dodac czy jest
inny sposob na to

pozdrawiam
11 wrz 22:26
marcin: up
12 wrz 07:54
PW:
Długość łuku krzywej zadanej w postaci parametrycznej
LC = a∫b √(x'(t))2 + (y'(t))2 dt
(te dwa równania opisują jedną krzywą − pierwsze równanie opisuje jak zmienia się
pierwsza współrzędna punktu na krzywej, drugie− jak zmienia się druga współrzędna punktu na
krzywej). Punkt na krzywej ma współrzędne (x(t), y(t)).
Narysuj kilka punktów, żeby zobaczyć taką krzywą, jeśli zrozumiesz nie bedziesz miał takich
watpliwości.
12 wrz 13:12