matematykaszkolna.pl
dlugosc luku krzywej marcin: Witajcie Mam do policzenia długość luku krzywej x= 6sint+8cost t<0 ; pi/4> y= 8sint − 6sint Obliczylem pochodne x' = 6cost − 8sint y' = 2cost i teraz podstawiajaąc do wzoru mam obliczyc osobno dlugosc luku z funkcji x i osobno z funkcji y i na koniec dodac wyniki czy jak to ma byc
11 wrz 22:14
PW: Na pewno źle przepisane zadanie. Co to, ktoś by badał inteligencję studenta, czy widzi że 8sint−6sint=2sint?
11 wrz 22:19
marcin: no tak mam napisane od kolegi z poprawki... ale mniejsza w to jak to zrobic rozbic na dwa osobne luki z funkcji i pozniej dodac czy jest inny sposob na to pozdrawiam
11 wrz 22:26
marcin: up
12 wrz 07:54
PW: Długość łuku krzywej zadanej w postaci parametrycznej LC = ab (x'(t))2 + (y'(t))2 dt (te dwa równania opisują jedną krzywą − pierwsze równanie opisuje jak zmienia się pierwsza współrzędna punktu na krzywej, drugie− jak zmienia się druga współrzędna punktu na krzywej). Punkt na krzywej ma współrzędne (x(t), y(t)). Narysuj kilka punktów, żeby zobaczyć taką krzywą, jeśli zrozumiesz nie bedziesz miał takich watpliwości.
12 wrz 13:12