pigor: ....,
I sposób układ równań o 3−ech niewiadomych a,b,r typu (*)
(x−a)2+(y−b)2= r2 :
{ (1+a)
2+(1+b)
2= r
2
{ (7− a)
2+(3− b)
2= r
2 ⇒ odejmij stronami np. 1−2 i 1−3 równania to masz
{ (2+ a)
2+(6− b)
2= r
2 układ dwóch równań o niewiadomych a,b .. trochę roboty..
II sposób
1) znajdź równania prostych symetralnych dwóch kolejnych boków Δ;, np s
AB i s
BC
2) rozwiąż układ równań tych prostych symetralnych i masz środek okręgu;
3} oblicz promień r np. ze wzoru z tablic, lub jednego z równań w I sposobie
i napis odp., czyli równanie (*). ...