Rów. Logarytmiczne.
kalinka91: Rozwiąż równania:
a)
log
2(12−2
x)=5−x
b)
log
2(9−2
x)=25
log5√3−x
c)
log
6(3
x2 +1) −log
6(3
2−x2+9)= log
62 −1
d)
(log
2x−3)log
2x+
23(log
2x+1)=0
e)
log
23+2log
3x−8=0
f)
log
22+6log
2x+5=0
g)
log
35+2log
25x−log
5x−2=0
h)
log
34x+2log
4x+3=0
I) log
42 (x−1)+3log
22(x−1)−4=0
W przykładach d−l górne cyfry (potęgi


) znajdują się dokładnie nad podstawą logarytmu,
niestety nie udało mi się tego odwzorować w naszym edytorze.
11 wrz 21:55
11 wrz 21:57
bash: Przepraszam bardzo, ale mijasz się chyba z zasadami tego forum, wrzucasz 9 przykładów z myślą,
że ktoś Ci je rozwiąże i poda na tacy?!
11 wrz 21:59
kalinka91: Dzięki, ale korzystałam już z tej strony i wrzuciłam tutaj przykłady, z którymi nie mogę sobie
po prostu poradzić. Dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu, szczególnie w przykładach d−l...
11 wrz 21:59
krystek: a) z def log:
25−x=12−2x i teraz dasz radę poniważ miałas wcześniej r−nia wykładnicze
11 wrz 22:02
pigor: ..., no to np. ostatnie równanie: jego dziedzina to :
D= {x∊R: x>1},
a w niej masz kolejno równania równoważne :
log42(x−1)+3log22(x−1)−4= 0 stąd i np. ze wzorów Viete'a ⇔
⇔ log
22(x−1)= 1 lub log
22(x−1)= −4 ⇔
|log2(x−1)|= 1 lub x∊∅ ⇔
⇔ log
2(x−1)= −1 lub log
2(x−1)= 1 ⇔ x−1=2
−1 lub x−1= 2
1 ⇔
⇔ x= 1
12∊D lub x=3∊D ⇒
x∊{ 32,3 } . ...
11 wrz 22:13
kalinka91: A jak na przykład z przykładem : log
22x− 6log
2x +5

Nie rozumiem tej potęgi logarytmu, ani nie wiem jakiego wzoru tutaj użyć...
11 wrz 22:13
krystek: podstawić log2x=t otrzymasz r−nie kwadratowe
11 wrz 22:16
pigor: ...,
D=R+ , to
log
22x−6log
2x+5= 0 i (z wzorów Viete'a : w iloczynie 5 i w sumie 6 dają liczby 1 i 5 ⇒
⇒ log
2x=1 lub log
2x=5 ⇒ x=2
1 lub x=2
5 ⇔
x∊{2,32} . ...
11 wrz 23:53
kalinka91: Dziękuję bardzo, zrobiłam wszystko

12 wrz 00:57