zad
Matma: na wycieczke w gory pojechalo 21 osob o sredniej wieku 23 srednia ta wzrosla do 24 lat po
doliczneiu przewodnika .ile lat mial przewodnik?
28 wrz 12:15
Matma: niech log2=a i log3=b wyraz za pomoca a i b wyrazenie log8*log86
28 wrz 12:16
Matma: oblicz bez uzycia kalkulatora przyblizana wartosc 0.0001−√5 jesli √5≈2.25
28 wrz 12:17
Matma: usun niewymiernosc z mianownika ulamka
1
−−−−−−−−−−
3√9+3√3+1
28 wrz 12:18
Matma: wykaz ze liczba 6620+3*619−4*1618 jest podzielna przez 5
28 wrz 12:19
Matma: wykonaj dzialania przeprowasz redukcje wyrazow podobnych
(3x−1)3−3(x+1)(x2−x+1)+2(x+2)3
28 wrz 12:20
Matma: wykaz ze liczba 620+3*619−4*1618 jest podzielna przez 5
28 wrz 12:21
Matma: pomoze mi ktos?
28 wrz 12:37
Matma: serdeczny moge prosic Cie o pomoc?
28 wrz 12:58
Serdeczny:
x − suma lat wszystkich ludzi bez przewodnika
x
2 − suma lat wszystkich ludzi razem z przewodnikiem
(x
2 − x) − liczba lat przewodnika
x/21 = 23
x
2/22 = 24
x = 23*21
x = 488
x
2 = 22*24
x
2 = 528
x
2 − x = 528 − 488 = 40
Odp.: Przewodnik ma 40 lat
PS: Oczywiście nie zapomnę dodać, iż nie jestem pewien poprawności mojej odpowiedz
28 wrz 13:12
Matma: dzieki mam okazje za te zadania dostac dobra ocene i jeszcze z tego bedzie spr z identycznych
potem wiec 2 pozytywne oceny dzieki spojrzysz na inne z gory bardzo dziekuje
28 wrz 13:17
Serdeczny:
0,0001
−√5 = (1/10 000)
−√5 = 10 000
√5 = 10 000
2,25 = 10 000
2 i 1/2 =
= 10 000
9/4 =
4√10 0009 =
4√(104)9 =
4√(109)4 = 10
9 = 1 000 000 000
Chyba tak jakoś
28 wrz 13:35
Matma: a Ty uczen czy nauczyciel

?
28 wrz 13:37
Matma: hehe glupie pytanie xD ile mas zlat jak mozna wiedziec?
28 wrz 13:38
Serdeczny: 19 jestem w klasie maturalnej i zakuwam właśnie rozwiązując ludziom pieprzone zadania xd i nie
myśl, że wszystko co napiszę jest na pewno prawdziwe bo niby wygląda na prawdziwe, ale już
jedno zadanie tutaj dzisiaj zmaściłem. Resztę zadań spróbuję zrobić jak znajdę czas
28 wrz 13:50
Matma: spoko dzieki bardzo to prawie rowiesnik
28 wrz 13:55
Matma:
28 wrz 16:54
jagoda: mam pytanie do serdecznego skad w zadaniu ze srednia wieku i tym przewodnikiem wzioles liczbe
22


jestm human−tuman i nie lapie matmy wogole
28 wrz 17:30
Matma: no z przewodnikiem to bedzie juz 22 osoby nie?
28 wrz 17:33
Matma: comasz te same zadania?
28 wrz 17:34
Matma: Eta pomozesz?
28 wrz 17:59
Bogdan:
zadanie z przewodnikiem i wycieczką.
Liczba lat uczestników wycieczki bez przewodnika: 21 * 23 = 483.
x − liczba lat przewodnika.
Liczba lat uczestników wycieczki z przewodnikiem: 483 + x = 22 * 24 ⇒ x = 528 − 483 = 45
28 wrz 18:06
Matma: o dzieki bogdan
28 wrz 18:08
Matma: pomozesz mi w innych zad?
28 wrz 18:09
jagoda: a fakt nie zczailam dzisja caly dzien siedze nad marma juz mi sie mozg przegrzal
28 wrz 18:10
Bogdan:
Napisz porządnie treść zadania z logarytmami
28 wrz 18:12
jagoda: nawet pisac nie umiem porawnie
28 wrz 18:16
Matma: juz
28 wrz 18:19
Bogdan:
W zadaniu z logarytmami jest logarytm przy podstawie 2 z jakiej liczby ?
oraz logarytm przy podstawie 3 z jakiej liczby ?
28 wrz 18:20
Matma: niech log2=a i log3=b wyraz za pomoca ai b wyrazenie log8*log86
28 wrz 18:20
Matma: napisalam tak jak pisze w zad
28 wrz 18:22
Bogdan:
| | log6 | |
log8 * log86 = log8 * |
| = log(2 * 3) = ... dokończ |
| | log8 | |
28 wrz 18:23
Matma: czyli log6?
28 wrz 18:27
Bogdan:
| 1 | | 3√3 − 1 | |
| * |
| = ... dokończ |
| 3√9 + 3√3 + 1 | | 3√3 − 1 | |
Przypominam wzór skróconego mnożenia pomocny w tym zadaniu:
a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
28 wrz 18:30
Matma: araz powiem co mi wyszlo
28 wrz 18:31
Bogdan:
log6 = log(2 * 3) = ... dokończ
28 wrz 18:32
Matma: 3√3−1
−−−−−−−−−−
2
28 wrz 18:34
Matma: czyli co wychodzi log2+log3?
28 wrz 18:35
Matma: nei wiem co ja mam tu zobic logarytmy mailam rok temu
28 wrz 18:36
Bogdan:
= log2 + log3 = a + b
28 wrz 18:52
Matma: dobrze mi wyszlo?
28 wrz 18:53
Matma: Bogdan dobrz emi wyszlo to z niewymiernoscia
28 wrz 19:11
Bogdan:
Tak, dobrze Ci wyszło w zadaniu z niewymiernością.
28 wrz 19:28
Matma: dzieki a dalej doradzisz?
28 wrz 20:31
Matma: Serdeczny moze Ty doradzisz
28 wrz 21:02
Matma:
28 wrz 21:12
Matma:
28 wrz 21:56