matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo ania95: Zadanie Karciane : W pewnym kasynie przy stole jest 3 graczy grających w pokera typu Textas Holdem. Talia liczy 52 karty . Każdy z 3 graczy ma po dwie karty wynikające z rodzaju gry. Na stole Leżą karty 10, 10,9,8, 7 , Oblicz prawdopodobieństwo , że a ) przynajmniej 1 gracz będzie miał strita b) dokładnie 2 graczy będzie mieć strita c) żaden z 3 graczy nie będzie mieć strita
11 wrz 21:24
PW: Przypomina mi się kolokwium z rachunku prawdopodobieństwa. Prowadząca ćwiczenia (oderwana od realiów, jak to naukowiec) dała zadanie zaczynające się od: "Przy liczeniu całki metodą Monte Carlo..." Nikt z nas nawet nie próbował rozwiązać, nie znaliśmy metody Monte Carlo (nie mieliśmy żadnych zajęć z metod numerycznych). Potem tłumaczyła nam długo i mętnie, że wcale do rozwiązania zadania nie była potrzebna znajomość tej metody. Do dzisiaj mam uraz do takich zadań i powiem okrutnie: − Nie znam zasad gry w pokera typu Texas Holdem.
11 wrz 22:30
Garth: PW −Gracze na poczatku rozdania otrzymuja po dwie karty [ktore znaja tylko oni]. Nastepnie z pozostalych kart rozdawanych jest kolejno 3, 1 i 1 kart [lacznie 5 − widocznych dla wszystkich; w tym zadaniu sa to te: 10, 10, 9, 8, 7]. Strit [ang. Straight] jest to ulozenie 5 kolejnych kart [np. 4,5,6,7,8 lub 9, 10, J, Q, K] − ktore mozna uzyskac z wylozonych kart na stole i/lub w polaczeniu [tak jest zazwyczaj] z kartami trzymanymi przez konkretnego gracza. W tym przypadku jedyne mozliwosci uzyskania strita to: 6, 7, 8, 9, 10 lub 7, 8, 9, 10, J lub 5, 6, 7, 8, 9 lub 8, 9, 10, J, Q [jedna lub dwie karty otrzymanych przez danego gracza + karty ze stolu]. Mam nadzieje, ze w miare jasno wytlumaczylem.
11 wrz 22:39