Rozwiąż układ równań
Olcia: Mam problem z układem równań...siedzę nad tym prawie pół godziny i nie chce mi wyjść wynik, tj
w odpowiedziach x= −1 i y=0

O to układ...
{ 2x
2 + 4x = y − 2
{ y = x
2 + 2x + 1
Proszę o pomoc
11 wrz 21:03
PW: No dwie parabolki się przecinają, w czym problem?
y=2x2+4x+2
y=x2+2x+1
2x2+4x+2=x2+2x+1
x2+2x+1=0
Pierwszą współrzędną już mamy (akurat się tak zdarzyło,, że jest tylko jedna).
11 wrz 21:14
dero2005:
2x
2 + 4x = x
2 + 2x +1 −2
2x
2−x
2+4x−2x−1+2 = 0
x
2 + 2x + 1 =
Δ = 4−4 = 0
y = (−1)
2 + 2(−1) + 1 = 0
11 wrz 21:15
Jakub: | ⎧ | 2x2 + 4x + 2 = y | |
| ⎩ | y = x2 + 2x + 1 |
|
| ⎧ | 2(x2 + 2x + 1) = y | |
| ⎩ | y = x2 + 2x + 1 |
|
| ⎧ | 2y = y | |
| ⎩ | y = x2 + 2x + 1 |
|
| ⎧ | 2y − y = 0 | |
| ⎩ | y = x2 + 2x + 1 |
|
Podstawiasz y do drugiego równania i liczysz x.
11 wrz 21:18