bryła
karmelka: trapez równoramienny o podstawach a i 2a i kącie ostrym α obraca się wokół ramienia. I mam
obliczyć objętość i pole całkowite powstałej bryły. myślę że dam radę to zrobić ale nie umiem
sobie wyobrazić jak ta bryła będzie wyglądać

pomóżcie, wytłumaczcie lub narysujcie jak to
będzie wyglądać proszę
11 wrz 21:00
dero2005:
11 wrz 21:05
karmelka: ojoj. . . no dobra, ale już wiem jak to wygląda xD dziękuję
11 wrz 21:10
karmelka: no dobra jednak potrzebuję pomocy... może ktoś mi rozpisać to zadanie

?
11 wrz 22:30
dero2005:
R = 2asinα
r = asinα
y = acosα
12 wrz 07:58
karmelka: ok, ale z tych danych nadal nie policzę objętości i pola całkowitego. Da się policzyć objętość
stożka tego dużego ( z trójkąta R, 2a, c) i i tego wyciętego mniejszego stożka ( y, r, a)
A co z tym fragmentem który nie jest ani tym dużym ani tym mniejszym stożkiem
12 wrz 20:00
karmelka:

poza tym trapez może byćteż tak ułożony (że dłuższ podstawa będzie wychodziła ponad krawędzie
boczne i krótszą podstawę). Co w takim wypadku
12 wrz 20:04
dero2005:

AB = 2a
CD = asinα
FB = 2asinα
CE = a
FA = 2acosα
DE = acosα
FE = CB−FA
FD = FE+DE
Policz objętość stożka ściętego BCDF o promieniu R=FB i r = DC i wysokości FD do tego dodaj
objętość stożka ABF o promieniu R = BF i wysokości AF i odejmij objętość stożka CDE o
promieniu podstawy r = CD i wysokości ED
Przy polu powierzchni oblicz pole boczne stożka ściętego BCDF, dodaj pole boczne stożka ABF i
dodaj pole boczne stożka CDE
12 wrz 22:49