Wykres funkcji g(x)=x^2-100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu
kamczatka: Wykres funkcji g(x)=x2−100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu:
Odp to: x=100
ale nie rozumiem bo przecież:
x2=100
x=10 lub x=−10 więc to miejsca zerowe a skąd x=100 ?
bo obliczając Δ wychodzi q=−100 i p=50, ale czemu pierwszym sposobem nie wychodzi ?
11 wrz 20:56
Jakub:

Najlepiej zobacz na wykresie. Prosta x = 100 to jest
pionowa prosta przechodząca przez 100
na osi Ox. Parabola g(x) = x
2 − 100 ma ramiona skierowane do góry, które im wyżej tym
bardziej rozchodzą się na boki. W pewnym miejscu prawe ramię przetnie w jednym punkcie prostą
x = 100. I tyle.
Teraz twoje obliczenia. Liczysz miejsca zerowa funkcji kwadratowej g(x). Dobrze je wyliczasz,
tylko one nie mają nic wspólnego z prostą x = 100. Miejsca zerowe to liczby w jakich parabola
przecina oś Ox, a prosta x = 100 to to, co napisałem wyżej.
Liczysz też wierzchołek paraboli. Ale on też nic wspólnego nie ma z prostą x = 100. Jeszcze
| | b | | 0 | |
jedno. Współrzędną q = −100 dobrze wyliczyłaś, ale p = − |
| = − |
| = 0, a to |
| | 2a | | 2*1 | |
dlatego, że g(x) = x
2 − 100 = x
2 + 0x − 100 czyli b = 0.
11 wrz 21:12
ICSP: Jakubie czy w wolnej chwili mógłbyś dodać symbol przystawania : ≡
11 wrz 21:20
Jakub: Dodałem ≡
12 wrz 00:09
ICSP: Dziękuje ślicznie
12 wrz 00:15
AS: ... o równaniu − jaką?
12 wrz 11:12
Patryk: Jakubie zauważyłem ,ze prace nad fizyka.pisz.pl niedawno ruszyły,kiedy planuje Pan dodać działy
związane z elektrycznością ?
12 wrz 11:16
Jakub: Po kolei. Kończę akustykę, a później elektrostatyka i prąd elektryczny. Inna sprawa, że tam
oprócz paru wzorów to mało co jest. Powoli mi idzie praca nad fizyka.pisz.pl
14 wrz 00:15
Patryk:
14 wrz 00:24