Proste rownanka wykładnicze
Stefan: Pomocy:
(
12)
x2−x * 8
x =
2x−18 Jaką liczbe przyjąć jako podstawe?
(2
√2)
x+1 =
14−x+2 Od czego tutaj zacząć?

Z góry dzieki za pomoc
11 wrz 20:49
Basia: od zamiany wszystkich liczb na potęgi liczby 2
(1)
2
−x2*2
3x = 2
x−1−3
2
−x2+3x = 2
x−4
−x
2+3x = x−4
x
2 − 2x − 4 = 0
Δ itd.
(2) tak samo;
√2 = 2
1/2 1= 2
0
12 wrz 13:52
pigor: ..., domyślam się , że chodzi o równanie :
2) (2
√2)
x+1 = 4
−1x+2 ⇒ (2
32)
x+1 = 2
−2x+2 ⇒
⇒
32 (x+1) = −
2x+2 /* 2(x+2) i
x≠−2 ⇒ 3(x+1)(x+2)= −4 ⇔
⇔ 3(x
2+3x+2)−4 = 0 ⇔ 3x
2+9x+2 = 0 i brzydka Δ
12 wrz 15:05