Funkcja f określona jest wzorem f(x)=-x^2+4x-3. Wskaż równanie, które ma dwa roz
kamczatka: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−x2+4x−3. Wskaż równanie, które ma dwa rozwiązania.
Odp to A.f(x)=0,5 ale czemu ?
q=0,5
p=2
x1=3
x2=1
11 wrz 20:49
Aga1.:

1)Np. narysuj wykresy tych funkcji.
Prosta przecina parabolę w dwóch punktach.
2) Drugi sposób
f(x)=−x
2+4x−3
f(x)=0,5⇒
−x
2+4x−3=0,5
Oblicz Δ i gdy Δ>0, to równanie ma 2 rozwiązania
12 wrz 13:40
kamczatka: ale q=0,5 więc w tym miejscu tylko jest 1 przecięcie.
12 wrz 14:14
Basia: źle policzyłaś q
Δ = 16 − 4*(−1)*(−3) = 16−12 = 4
12 wrz 14:17
kamczatka: ok dzięki.
12 wrz 14:21