Problem z zadaniami z figur podobnych.
Piter: Zad1
Pola 2 trójkątów podobnych są równe 270cm2 i 360cm2. Promień okręgu opisanego na 1 trójkącie
jest równy 60cm. Oblicz promień opisanego na 2 trójkącie.
Zad2
W kwadrat opisano drugi kwadrat, którego wierzchołki leżą na bokach pierwszego a boki drugiego
kwadratu tworzą z bokami pierwszego kąt 80*. Oblicz stosunek pól tych kwadratów.
Prosilbym o wytlumaczenie. Z góry dziękuje za pomoc
28 wrz 09:07
AS:

Zad.1
Stosunek pól figur podobnych P1 : P2 = k
2 , gdzie k wsp.proporcjonalności liniowej
U nas
| | 270 | | 3 | | √3 | |
k2 = |
| = |
| ⇒ k = |
| |
| | 360 | | 4 | | 2 | |
Promień drugiego okręgu
| | √3 | |
R2 = k*R1 = |
| *60 = 30*√3 |
| | 2 | |
Zad.2 Poprawiam tekst" W kwadrat wpisano (a nie opisano)
Dane: α = 80
o Szukane: k = P1/P2
| | x | |
ΔAEF: |
| = tg(α) ⇒ x = a*tg(α) − x*tg(α) ⇒ x + x*tg(α) = a*tg(α) |
| | a − x | |
| | x | | x | |
ΔAEF: |
| = sin(α) ⇒ b = |
| |
| | b | | sin(α) | |
| | a*tg(α) | | a | | sin(α) | |
b = |
| = |
| * |
| |
| | sin(α)*(1 + tg(α)) | | sin(α)*(1 + tg(α)) | | cos(α) | |
| | a | | a | |
b = |
| = |
| |
| | cos(α)*(1 + sin(α)/cos(α)) | | sin(α) + cos(α) | |
Stosunek pól kwadratów
| | a2 | | a2 | |
k = |
| = |
| = (sin(α) + cos(α))2 |
| | b2 | | | |
k = sin
2(α) + 2*sin(α)*cos(α) + cos
2(α) = 1 + sin(2*α) bo 2*sin(α)*cos(α) = sin(2*α)
Odp. Stosunek pól kwadratów wynosi 1 + sin160
o ≈ 1.342
28 wrz 11:22
Serdeczny:

Zad1
P
1 = 270 cm
2 r = 60 cm
P
2 = 360 cm
2 R = x
P
1/P
2 = r/R
Jeśli oba trójkąty są podobne to tym samym okręgi będę tak samo podobne i w tym wypadku
występuje zależność:
270/360 = 60/R
270R = 360 * 60 /:270
R = 21600/270
R = 80 cm
Odp.: Promień okręgu opisanego na drugim trójkącie wynosi 80cm.
PS: Nie jestem pewien czy zadanie jest zrobione poprawnie.
28 wrz 11:29
AS: Uwaga do Serdecznego
Stosunek pól figur podobnych nie jest równy stosunkowi elementów liniowych.
Jeżeli mam dwa kwadraty o bokach 6 cm i 10 cm to stosunek
boków wynosi 6 : 10 = 3: 5 a stosunek pól 36 : 100 = 9 : 25.
28 wrz 11:58
Serdeczny: Uwaga do Asa:
Zgodzę się z Tobą w takim razie, ale nie jestem pewien czy sam dobrze zrobiłeś to zadanie, bo
jeśli promień pierwszego okręgu wynosi 60, a drugi, który powinien być większym okręgiem, to
albo ja czegoś nie rozumiem albo coś tu nie gra bo przeciez 60>30√3. Niech mnie ktoś
sprostuje jeśli gadam głupoty
28 wrz 12:14
AS: Przyznaję się do błędu. Poprawiam
Poprawniej by było
| | 360 | | 4 | | 2 | |
k2 = |
| = |
| ⇒ k = |
| |
| | 270 | | 3 | | √3 | |
Promień drugiego okręgu
| | 2 | | 120 | | √3 | |
R2 = k*R1 = 60* |
| = |
| * |
| = 40*√3 ≈ 69.282 |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
Dziękuję za uwagę.
28 wrz 12:57
Serdeczny: No i gitara

dzięki
28 wrz 13:16
...: mieliście wytlumaczyć

! nooby
12 sty 15:24
tak:

I co ?
12 sty 15:27