jak rozwiązać taką całkę??
kkkkkkkkkk: ∫cos
5xdx
Zawsze mam problem z tego typu całkami
11 wrz 20:44
ICSP: cos
5x = cosx * (1 − sin
2x)
2 dalej chyba bez problemu
11 wrz 20:45
Technik:
∫cos
5xdx
podstawienie t=sin x
∫cos
5xdx=∫cosx(cos
2x)
2dx=
| | t=sinx | |
=∫cosx(1−sin2x)2dx=| |
| |= |
| | dt=cosxdx | |
| | 2 | | 1 | |
=∫(1−t2)2dt=∫(1−2t2+t4)=sinx− |
| sin3x+ |
| sin5x+C |
| | 3 | | 5 | |
11 wrz 20:49
kkkkkkkkkk: z problemem niestety. I co dalej z tym? Przez części jakoś? Czy podstawienie mam wykminić?
11 wrz 20:55
kkkkkkkkkk: ooo dziękuję techniku
11 wrz 20:55
Nienor: Technik napisał, a jak najbardziej w matematyce chodzi o kminienie
11 wrz 20:56
Technik:
Nienor i nie tylko o to
11 wrz 20:58