wyrażenie ;)
karmelka: hej

może mi ktoś pomóc uprościć to wyrażenie:
P=2π*
12a*tgα*(2a+
√14*a2*tg2α+14a2
wystarczy wzór końcowy

Dzięki
11 wrz 20:28
asdf: przepisz to przy uzyciu U, a nie u (ulamki)
11 wrz 20:31
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
√1/4 * a2 * tg2α + 1/4*a2 = |
| |a| * √tg2α + 1 = |
| |a| * |
| |
| | 2 | | 2 | | |cosα| | |
zatem :
| | 1 | |
P = π*a* tgα (2a + |
| |a| ) = ... |
| | 2|cosα| | |
11 wrz 20:33
karmelka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
P=2π* |
| a*tgα*(2a+√ |
| *a2*tg2α+ |
| a2 ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pierwiastek zaczyna się tam gdzie widać i jest do samego końca wyrażenia
11 wrz 20:35
karmelka: aha ok

już widzę dzięki
11 wrz 20:36
ICSP: można by to jeszcze bardziej uprościć gdybyśmy wiedzieli coś o a oraz o α
11 wrz 20:37
karmelka: w zadaniu jest ble ble ble o kącie alfa ble ble ble i boku długości a, także więcej danych brak

z zadaniem sobie poradziłam , dość proste było ale ten wzór końcowy który mi wyszedł nieco
mnie przeraził
11 wrz 20:39
ICSP: no to już sobie powinnaś poradzić dalej. Zapewne tej wartości bezwzględnej da się pozbyć, ale
to juz podstawowe informacje
11 wrz 20:46
karmelka: spoko spoko

dalej już wiem
11 wrz 20:48
karmelka: to może jeszcze powiesz mi jak będzie wyglądać powstała bryła, bo jakoś nie umiem sobie
wyobrazić: trapez równoramienny o podstawach a i 2a i kącie ostrym α obraca się wokół
ramienia. I mam obliczyć objętość i pole całkowite powstałej bryły. myślę że dam radę to
zrobić ale nie umiem sobie wyobrazić jak ta bryła będzie wyglądać
11 wrz 20:51