parabole
oliwka27: Parabole o równaniach y=−2(x+3)(x−1) i y=x2+2x−3 przecinają się w punktach A i B. Oblicz:
a) współrzędne A i B
b) pole czworokąta AW1BW2, gdzie W1 i W2 są wierzchołkami tych parabol.
BARDZO PROSZĘ O POMOC

11 wrz 19:56
Piotr:
−2(x+3)(x−1) = x2+2x−3
i jedziesz. obliczysz tak punkty A i B
11 wrz 19:59
oliwka27: no właśnie próbowałam i nic mi z tego nie wyszło...
11 wrz 20:07
Piotr:
powinny Ci wyjść dwa x. podstawiasz pod ktorys wzor funkcji i masz dwa punkty. tak jak zwykly
uklad rownan rozwiazywany metoda podstawiania.
11 wrz 20:09
oliwka27: Próbowałam obliczyć x1i x2 w obydwóch funkcjach i wyszły ale co dalej z tym zrobić?
11 wrz 20:13
Piotr:
z tego co zrozumialem to obliczylas msc zerowe obu funkcji. niepotrzebnie. rozwiaz rownanie
ktore napisalem wyzej.
przeciez otrzymasz zwykle rownanie kwadratowe, a to umiesz rozwiazac
11 wrz 20:16
oliwka27: sorki ale wogóle nie kumam tego zadania...
11 wrz 20:21
oliwka27: czyli mam wymnożyć nawiasy i zrobić z tego rownanie kwadratowe takk
11 wrz 20:37