pole trójkata i koła
Mimi: Pole trójkąta równobocznego wynosi 144√3. Oblicz pole koła opisanego i pole koła wpisanego na
tym trójkącie.
28 wrz 08:00
Serdeczny:

P
Δ = 144
√2
P
1=?
P
2=?
h = a
√3/2
144
√3 = a
2√3/2 /2
144
√3 = a
2√3/4 /*4
4*144
√3 = a
2√3 /:
√3
a
2 = 4*144
a =
√4*144
a =
√22*122
a =
√242
a = 24
h = a
√3/2
h = 24
√3/2 = 12
√3
R = 2/3 *h
R = 2/3 *12
√3 = 8
√3
r = 1/3 *h
r = 1/3 *12
√3 = 4
√3
P
1 = πr
2
P
1 = π (4
√3)
2 = 48π
P
2 = πR
2
P
2 = π (8
√3)
2 = 192π
Odp.: Pole koła wpisanego w trójkąt wynosi 48π, a pole koła opisanego na trójkącie wynosi 192π
PS: Nie jestem pewien, czy jest to dobrze zrobione, więc dobrze by było, żeby ktoś bardziej
doświadczony jeszcze to zweryfikował
28 wrz 10:14
Mimi: Serdeczny, serdeczne dzięki! Tok rozwiązania zrozumiałam, lecz wynik będzie inny, ponieważ
podstawiłeś nieprawidlowe pole trójkąta 144√2. Dane jest: 144√3. Dokonałam obliczeń i
wyszło: 192π i 24π. Być może też sie mylę.
28 wrz 11:13
Mimi: sory! Jednak widzę, że do obliczeń wstawiłeś prawidłową daną. Wynik też wyszedł Ci logiczny.
Tylko nie rozumiem zapisu w piątym wierszu, dlaczego robisz /2 ( w takim razie po lewej
stronie równania w szóstym wierszu powinno być inaczej ) a w szóstym wierszu /*4.
28 wrz 11:44
Serdeczny: w 5 wierszu zapomnialem o tym : P
Δ = a*h/2 Dobrze by było, żeby były kreski ułamkowe

. A
Pomyliłem się na samym początku bo z kartki przepisywałem, a obliczenia powinny być poprawne.
Nie wiem, powinien to sprawdzić jakiś matematyczny geniusz
28 wrz 11:52
Bogdan:
Dzień dobry.
Gdyby tak rozwiązywać zadanie na arkuszu maturalnym, to zabrakłoby na nim miejsca na
całe rozwiązanie i stracilibyśmy dużo czasu. Niepotrzebnie w rozwiązaniu pojawiło się h.
Przypominam potrzebne tu wzory:
| | 1 | |
Długość promienia okręgu opisanego R = |
| a√3 = 2r. |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Długość promienia okręgu wpisanego r = |
| a√3 = |
| R. |
| | 6 | | 2 | |
Rozwiązanie:
| 1 | |
| a2√3 = 144√3 ⇒ a2 = 4*144 ⇒ a = 2*12 = 24. |
| 4 | |
| | 1 | |
R = |
| *24√3 = 8√3, pole koła opisanego PO = π*(8√3)2 = 192π |
| | 3 | |
| | 1 | |
r = |
| *8√3 = 4√3, pole koła wpisanego PW = π*(4√3)2 = 48π |
| | 2 | |
28 wrz 14:54
Serdeczny: No cóż nie jestem jeszcze zbytnio wprawiony w rozwiązywanie takich zadanek. Znam tylko
absolutne podstawy, żeby to wykonać i tak zrobiłem. Grunt, że dobrze! dzięki Bogdan za
sprawdzenie!
28 wrz 15:28