Potęgowanie i pierwiastkowanie
Weronika: Bardzo prosze o pomoc nie moge cos tego rozwiazać. Z góry wielkie dzieki

zad. Rozwiąż równanie:
3√x + 2
3√x2 − 3 = 0
11 wrz 19:54
Weronika: powinno wyjść x=1
11 wrz 19:55
ICSP: podstawiam t =
3√x i mam :
3√x + 2
3√x2 − 3 = 0 ⇒ 2t
2 + t − 3 = 0 , Δ = 25 ,
√Δ = 5
t
1 =
3√x ⇒
3√x = 1 ⇒ x = 1
| | 3 | | 27 | |
t2 = 3√x ⇒ 3√x = − |
| ⇒ x = − |
| |
| | 2 | | 8 | |
Spr :
3√1 + 2
3√1 − 3 = 0
1 + 2 − 3 = 0
| | 27 | | 272 | |
3√− |
| + 2p3{ |
| − 3 = 0 |
| | 8 | | 82 | |
| | 3 | | 9 | |
− |
| + |
| − 3 = 0 // * 2 |
| | 2 | | 2 | |
−3 + 9 − 6 = 0

Nie mam pomysłu dlaczego należy odrzucić drugie rozwiązanie.
11 wrz 20:09
Weronika: Dzięki

może musi być założenie, że x>=0
11 wrz 20:12
ZKS:
Masz dobrze pewnie coś pokręcili w odpowiedzi.
11 wrz 20:13
ZKS:
A dlaczego przecież jest to pierwiastek nieparzystego stopnia więc nie musi być x ≥ 0.
11 wrz 20:14
ICSP: to pierwiastek nieparzystego stopnia więc założenia x ≥ 0 nie trzeba dawać.
11 wrz 20:14
ZKS:
Wolfram też wypluje jedną odpowiedź bo dla niego
3√−1 należy do zbioru liczb
zespolonych.
11 wrz 20:15
Weronika: ok dzięki za pomoc
11 wrz 20:16