twierdzenie sinusow
pozdro: twierdzenie sinusów:
W pewnym trójkącie miary kątów α,β,γ spełniają warunek:
sin2α − sin2β = sin2γ wykaż, że trójkąt ten jest prostokątny!
11 wrz 19:49
pozdro: chwila panowie i panie − chyba mnie oświeciło − zaraz wrzuce tok myślenia i prosiłbym o
powiedzenie czy dobrze
11 wrz 20:04
pozdro: a
2=b
2+c
2 ( ponieważ trójkąt jest wpisany w okrąg)
| | b2 | | c2 | |
U{b2+c2}{sin2α) = |
| + |
| |
| | sin2β | | sin2γ | |
| | 1 | | 1 | |
U{1}{sin2α) = |
| + |
| |
| | sin2β | | sin2γ | |
sin
2α = sin
2β + sin
2γ
sin
2α − sin
2β = sin
2γ
pozdrawiam
11 wrz 20:08
PW: Już pierwsze stwierdzenie nieprawdziwe. Wyglądałoby, że każdy trójkąt wpisany w okrąg jest
prostokątny, a to nieprawda.
Wyszedłeś od tezy i udowodniłeś założenie. Błąd logiczny − to twierdzenie odwrotne.
11 wrz 20:16
pozdro: Zalożyłem, że trójkąt jest prostokątny a wynik porównałem do warunku trójkąta podanego w treści
zadania. Pierwsze sformułowanie odnosi się do tego, że w trójkącie prostokątnym u{1}/{sinα} =
2R czyli przeciwprostokątna jest średnicą.
Co o tym myślisz?
11 wrz 20:31
PW: Jeszcze raz: masz udowodnić, że trójkąt jest prostokątny, a Ty z tego korzystasz w
dowodzie (i w efekcie dowodzisz tego, co było założeniem). To błąd logiczny. Udowodniłeś nie
to twierdzenie (twierdzenie odwrotne).
11 wrz 21:32
Mila:
Nie możesz zakładać , że Δ jest prostokątny, masz to wykazać korzystając z założenia.
1) sin2α − sin2β = sin2γ i α+β+γ=1800 i α,β,γ≠0 jako kąty trójkąta
γ=180−(α+β)
sinγ=sin(180−(α+β))=sin(α+β)
(sinα+sinβ)*(sinα−sinβ)=(sin(α+β))2
Teraz skorzystaj z wzorów na sumę i różnicę sinusów
Dokończ
11 wrz 21:43
pigor: ... to jest niemożliwe

, chyba, tam miał być znak
+, wtedy :
W pewnym trójkącie miary kątów α,β,γ spełniają warunek: sin
2α
+sin
2β = sin
2γ .
Wykaż, że trójkąt ten jest prostokątny .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a | | b | | c | |
a wtedy z zależności w tw. sinusów |
| = |
| = |
| = 2R masz |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
sin2α+sin2β = sin2γ ⇒ |
| + |
| = |
| /* 4R2 ⇔ |
| | 4R2 | | 4R2 | | 4R2 | |
⇔
a2+b2= c2 co ma miejsce tylko w Δ prostokątnym c.n.w. . ...
11 wrz 21:49
Eta:
Jasne,że tak
11 wrz 21:59
pozdro: pigor − jest minus.
zauważ, że przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym wpisanych w trojkąt jest a −
przynajmniej tak czytałem.
11 wrz 22:21
Mila:
sin2α − sin2β = sin2γ ⇔
sIn2α=sin2β+sin2γ
11 wrz 22:23
Mila:
Nie przeczytałam , że z tw. sinusów trzeba skorzystać.
11 wrz 22:25
pozdro: sin2α−sin2β = sin2γ
a24R2=
b24R2+
c24R2 / 4R
2
a
2−b
2 = c
2
pozdrawiam − problem chyba już rozwiązany

Same szychy matematyka.pisz.pl w tym pomogły.
Dziękuję
11 wrz 22:26
pozdro: @Mila − można rozwiązać na dwa sposoby ale zadanie jest z tematu o twierdzeniu sinusów no i
rozwiązywanie przy pomocy tego twierdzenia jest mniej zawiłe.
11 wrz 22:28
Mila:
No, to dopisz
a2=b2+c2
a − przeciwprostokątna.
11 wrz 22:30
pigor: ... no to jak jest minus , to kąt prosty jest α (alfa), co pięknie pokazała Mila
11 wrz 22:32