Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n, niepodzielnej przez 3 kazda liczba n^2+
Atar1x: Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n, niepodzielnej przez 3 kazda liczba n2+2 dzieli sie
przez 3
Z: 3 X n n∊N
T: 3 \ (n2 + 2)
(n2 + 2) = 3l' l' ∊ N
D: n=3l lub n=3l + l lub n=3l + 2
Co to jest to 3l' i skad sie to wzielo? czy to jest wgl poprawnie?
Zadanie kolezanki robione na lekcji.
11 wrz 19:48
Atar1x: @ref
11 wrz 20:22
irena_1:
Jeśli liczba n nie dzieli się przez 3, to w dzieleniu przez 3 daje resztę 1 lub resztę 2, czyli
jest postaci:
n=3k+1 lub n=3k+2
n2+2=(3k+1)2+2=9k2+6k+1+2=9k2+6k+3=3(3k2+2k+1)
lub
n2+2=(3k+2)2+2=9k2+12k+4+2=9k2+12k+6=3(3k2+4k+2)
W obu przypadkach liczba n2+2 jest wielokrotnością liczby 3, czyli dzieli się przez 3.
11 wrz 20:26
ICSP: jest dobrze

3l' oznacza że dana liczba jest podzielna przez 3
11 wrz 20:26