Nierówności wymierne
Michał : x+5x−4>0
proszę o pomoc i wyjaśnienie.
11 wrz 19:46
11 wrz 19:47
bezendu:
D=R\{4}
(x+5)(x−4)>0 to chyba potrafisz rozwiązać ?
11 wrz 19:47
asdf: x ≠ 4
wzor:
| x+5 | |
| > 0 ⇒ (x+5)(x−4) > 0 |
| x−4 | |
i juz.
11 wrz 19:47
bezendu:
11 wrz 19:48
Michał : Dzięki wielkie ') tak potrafię. wyszło mi x=−5 lub x=4. Tylko mam problem z tym, że nie wiem
jak to na wykresie przedstawic. Znaczy czy ramiona są do góry czy na dół skierowane i dlaczego
11 wrz 19:49
Piotr:
wspolczynnik przy x2 > 0 to ramiona do gory
wspolczynnik przy x2 <0 to ramiona w dol
11 wrz 19:51
bezendu:

odczytaj z wykresu a tak na marginesie ciekawie się uczysz ? bierzesz się za nierówności
wymierne które są na rozszerzeniu a nie znasz podstaw
11 wrz 19:51
Piotr:
nierownosci wymierne sa teraz na rozszerzeniu
11 wrz 19:53
Michał : znam podstawy i tez mi tak wyszlo. Tylko w odpowiedziach bylo inaczej i wolalem sie upewnic.
Dzieki za pomoc.
11 wrz 19:54
bezendu: Były i są, nawet Jakub podał je jako materiał na maturę rozszerzoną
11 wrz 19:54
Piotr:
a ja wciaz zdziwiony
11 wrz 19:55
bezendu:
Piotr to pora wyjść z tego szoku
11 wrz 19:56
Piotr:
11 wrz 19:57
asdf: to jest zadanie z rozszerzenia?

AHAHAHAHAHAHA
11 wrz 20:18