matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
pit:
1
Proszę o pomoc w całce ∫
dx
sinx
11 wrz 19:27
Technik:
dt
t=cosx
−sinx
dt
1
dt
dt
1
cosx−1
∫
=
(∫
−∫
)=
|
|
t
2
−1
2
t−1
t+1
2
cosx+1
11 wrz 19:31
PW:
1
x
x
sin
2
+cos
2
2
2
=
=
sinx
x
x
2sin
cos
2
2
1
x
sin
2
1
x
cos
2
+
2
x
cos
2
2
x
sin
2
x
x
Pierwszy składnik to pochodna funkcji −ln cos
, a drugi − pochodna ln sin
2
2
11 wrz 20:02
PW:
Tak niedbale napisałem, wartości bezwzględne są potrzebne (dziedzina logarytmu!).
11 wrz 20:12
pit:
Dziękuję
11 wrz 23:20
Mila:
Technik
zgubił "ln" po (1/2).
11 wrz 23:22