Funkcje trygonometryczne - wykresy funkcji
Kun: Cześć
Mam pewne zadanko − narysuj wykresy funkcji oraz opisz je. Niestety nie wiem wgl jak się za nie
zabrać. Czy pierwsze przesuwać ? czy może zabrać się za wartość bezwzględną. Prosił bym o
pomoc.
link do zdjęcia z funkcjami :
http://i43.tinypic.com/33jqnox.png
Jakub: Na tym forum można zapisywać wzory matematyczne. Wyjątkowo przepiszę za ciebie. Masz narysować
funkcje:
| | 1 | | |sin x| | |
1) f(x) = − |
| * |
| |
| | 2 | | sin x | |
| | |cos x| + cos x | |
2) f(x) = |
| |
| | 2 | |
3) f(x) = 2sin(|x| − x)
| | 1 | | |sin x| | |
1) f(x) = − |
| * |
| |
| | 2 | | sin x | |
1. dla sin x > 0 masz |sin x| = sin x
| | 1 | | |sin x| | | 1 | | sin x | | 1 | |
f(x) = − |
| * |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| | 2 | | sin x | | 2 | | sin x | | 2 | |
2. dla sin x < 0 masz |sin x| = −sin x
| | 1 | | |sin x| | | 1 | | −sin x | | 1 | |
f(x) = − |
| * |
| = − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | sin x | | 2 | | sin x | | 2 | |
Teraz rysujesz funkcję f(x) = sin x. Tam gdzie jest ona dodatnia rysujesz kreskę y = −
12,
tam gdzie ujemna rysujesz y =
12. Gdy sin x = 0, funkcja f(x) nie ma wartości, czyli
rysujesz kółko niezamalowane.
2), 3) podobnie
Jakub: f(x) = 2sin(|x| − x)
1. Dla x ≥ 0 mam |x| = x
f(x) = 2sin(|x| − x) = 2sin(x−x) = 2 * sin0 = 2 * 0 = 0
2. Dla x<0 mam |x| = −x
f(x) = 2sin(|x| − x) = 2sin(−x−x) = 2 * sin(−2x) = 2 * (−sin2x) = −2sin2x
Dla x ≥ 0 rysujesz po prawej stronie osi Oy prostą y = 0, czyli pokrywającą się z osią Ox.
Dla x < 0 rysujesz po lewej stronie osi Oy wykres y = −2sin2x w ten sposób
a. rysujesz wykres y = sin2x Masz go na
1535.
b. odwracasz symetrycznie względem osi Ox (,,do góry nogami'') i masz y = −sin2x
c. rozciągasz od −2 do 2 i masz y = −2sin2x