Zał. IAEI = IEDI , teza: PBCE = PABE + PECD
Dowód:
Z założenia wynika, że wysokość ΔABE oraz ΔECDjest równa połowie wysokości trapezu ( równy
stosunek boków w trójkątach podobnych)..
| 1 | 1 | 1 | ||||
Zatem: PABE = | *a* | h = | ah | |||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Analogicznie: PECD = | * b * | h = | bh | |||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Czyli suma: PABE + PECD = | ah + | bh = | h(a+b). | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
PABCD = | (a+b)h | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | (a+b)h − | (a+b)h = | (a+b)h | |||
| 2 | 4 | 4 |
Idę już do
Do jutra........