równanie
potrzebująca pomocy: hej

mam kłopot. mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak to policzyć:
x+
√x2=0
wiem dalej:
x+|x|=0
|x|>=0
i jak dalej?
11 wrz 19:13
ICSP: x + √x2 = 0
x + |x| = 0
x = |x|
x = sgn(x) * x
dla x = 0 spełnione. Teraz dzielę przez x
sgn(x) = 1 ⇒ x > 0
Odp x ≥ 0
11 wrz 19:25
Piotr:
o co chodzi ? jestem juz taki glupi czy jak ?
podstawiam no np. 5 :
5+
√52 = 0
5+5 = 0
10 ≠ 0
11 wrz 19:39
Piotr:
chyba pomyliles znaki ICSP przy przenoszeniu |x| na prawo
11 wrz 19:41
ICSP: no bo nie umiem zmienić znaku jak przerzucam na drugą stronę

x = −|x|
x = −sgnx * x
dla x ≠ 0 mogę podzielić przez x pamiętając ze x = 0 jest rozwiazaniem

sgn(x) = −1 ⇒ x < 0
Odp x ≤ 0
11 wrz 19:42
potrzebująca pomocy.: Piotr wiem że to nielogiczne, ale taki jest warunek zadania i nie wiedziałam jak go
rozwiązać
11 wrz 19:44
Piotr:
11 wrz 19:44
potrzebująca pomocy.: w każdym razie dzięki
11 wrz 19:45
Aga1.: A ja zrobiłabym tradycyjnie.
1.
Gdy x≥0 to IxI=x
x+x=0
x=0
−−−−−
Gdy x<0, to IxI=−x
x−x=0
0=0
x∊(−∞,0)
−−−−−−−−−
Odp. to suma odp.
x∊(−∞,0>
12 wrz 13:33