planimetria
majka: Określ rodzaj trójkąta o bokach: 4,5,7
Jak to obliczyć?
11 wrz 19:09
PW: "Rodzaj trójkąta" to jedna z trzech możliwości: prostokątny, ostrokątny, rozwartokątny?
11 wrz 19:32
majka: tak
11 wrz 19:59
Piotr:
skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa
11 wrz 20:01
PW: Raczej z twierdzenia cosinusów (oblicz cosinus kąta leżącego naprzeciw najdłuższego boku).
11 wrz 20:20
Piotr:
a z twierdzenia Pitagorasa nie można ?
11 wrz 20:21
PW: Twierdzenie Pitagorasa obowiązuje dla trójkątów prostokątnych. Gdybyśmy wiedzieli, że jest
prostokątny, to po co go badać? Zresztą nie jest.
11 wrz 20:26
Piotr:
hmm. no racja.
Jednak coś mi świta w głowie, że chyba kiedyś w szkole tak się sprawdzało.
11 wrz 20:29
pozdro: raczej z twierdzenia pitagorasa określi czy jest prostokatny czy nie jest a pozostałych nie,
równoboczny też nie jest ani rownoramienny.
11 wrz 20:45
dero2005:
a = 4
b = 5
c = 7
Prostokątny
a2 = b2 + c2 lub b2 = c2+a2 lub c2 = a2 + b2
ostrokątny
a2<b2 = c2 i b2<a2+c2 i c2<a2+b2
rozwartokątny
a2>b2+c2 lub b2>a2+c2 lub c2>a2+b2
11 wrz 21:01
pozdro: c2=a2+b2−2abcosγ
49=16+25−2*16*25cosγ
7−16−25−2*16*25 = cosγ
−0,01 = cosγ
0,01 w przyblizeniu to bedzie 1o
−cosγ=cos(180−γ) = cos179o
trojkat jest rozwartokątny
− nie jestem pewien czy dobrze − sam jestem na tym temacie w swojej przygodzie z matematyką.
11 wrz 21:05
PW: pozdro,podstawiłeś do wzoru − tam gdzie powinno być 2ab − liczby a2b2, wiec wynik jest
kuriozalny
11 wrz 21:20
PW: majka pierwsze pytanie powinno brzmieć:
− Czy znasz twierdzenie cosinusów (czy już było "przerabiane")?
11 wrz 21:24