Ala: Wykaż że liczby gdy , gdzie , sa długościami boków trójkąta prostokątnego.
27 wrz 22:26
Ala: Wykaż że liczby a=2n+1 b=2n(n+1) c=2n(n+1)+1 gdy ,N nalezy do naturalnych dodatnich gdzie , sa
długościami boków trójkąta prostokątnego.
27 wrz 22:28
AROB: pomogę
27 wrz 22:29
AROB: Dla n∊N najdłuższy bok to c.
Sprawdzamy, czy za pomocą tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa, czy trójkąt jest prostokątny.
Spr., czy : c2 = a2 + b2
L = [2n(n+1)+1]2 = 4n2(n+1)2 + 4n(n+1) + 1 = 4n2(n2+2n+1)+4n2 + 4n + 1 =
=4n4 + 8n3 + 8n2 + 4n + 1
P = (2n+1)2 + [2n(n+1)]2 = 4n2 +4n + 1 + 4n2(n2+2n+1)=
= 4n2 + 4n + 1 + 4n4 + 8n3 + 4n2 =
= 4n4 + 8n3 + 8n2 + 4n + 1
L = P, czyli trójkąt jest prostokątny.
27 wrz 22:42