Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
wajdzik:

Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 2cm i 4cm, którego kąt
| | π | | π | |
ostry ma miarę |
| . Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z podstawą kąt α= |
| . |
| | 3 | | 6 | |
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
11 wrz 18:45
wajdzik: kątβ=60(stopni)
kątα=30(stopni)
przekątną równoległoboku policzę za pomocą twierdzenia cosinusów.
d2=22+42−2*2*4cosβ
d2=20−16cos60=20−8=12
d=2√3
11 wrz 18:46
wajdzik:
Przyjąłem inne oznaczenia bo nie działa mi h jak coś.
w=
√3
11 wrz 18:49
wajdzik: I co dalej? Stoję w miejscu i nie wiem jak ruszyć.
11 wrz 18:50
dero2005:
w − niepotrzebne
P
p = 4*2*sin60
o =
P
b = (2+4)*2q =
P
c = 2*P
p+P
b =
11 wrz 18:58
wajdzik: q=2
11 wrz 19:11
wajdzik: Pp=4√3
11 wrz 19:12
wajdzik: Pb=24cm
11 wrz 19:13
wajdzik: Pc=8√3+24=8(√3+3)cm
11 wrz 19:13
wajdzik: Zgadza się
11 wrz 19:13