relacje (zwrotna, przeciwzwrotna, symetryczna)
kamil: Proszę o pomoc , nie wiem nawet jak się do tego zabrać.
Trzeba wskazać czy relacje są (zwrotne, przeciwzwrotne, symetryczne)
Sprawdź, które z powyższych własności spełniają następujące relacje:
a) R ℂ Z x Z ⋀ ∀x,y ε Z: (x,y) ε R ↔ 3|x − y
b) R ℂ N x N ⋀ ∀x,y ε N : (x,y) ε R ↔ 2|x + y
11 wrz 18:30
PW: a) zwrotna, (x−x) dzieli się przez 3 dla dowolnej x∊Z ; symetryczna, bo jeśli (x−y) dzieli się
przez 3, to i (y−x) dzieli się przez 3.
11 wrz 19:26
kamil: a przechodnia?
13 wrz 01:00
Janek191:
b)
zwrotna, x ∊ N ⇒ ( x, x) ∊ R bo 2 I ( x + x)
symetryczna , x ,y ∊ N ⇒ ( x, y) ∊ R ∧ ( y, x) ∊ R bo 2 I ( x + y) ⇒ 2 I ( y + x)
przechodnia , x,y,z ∊ N ⇒ ( x, y)∊ R ∧ ( y, z) ∊ R ⇒ ( x, z ) ∊ R
bo
1) x, y, z − liczby parzyste ⇒ x + y , y + z , x + z − liczby parzyste ( dzielą się
przez 2)
2) x, y, z − liczby nieparzyste ⇒ x + y, y + z, x + z − liczby parzyste ( dzielą się przez
2 )
Przypadek, gdy x parzysta i y nieparzysta ( lub odwrotnie) odpada, bo x + y jest liczbą
nieparzystą i wtedy x + y ∉ R ( 2 nie jest podzielnikiem sumy x + y )
13 wrz 07:23
kamil: 2) x, y, z − liczby nieparzyste ⇒ x + y, y + z, x + z − liczby parzyste ( dzielą się przez 2 )
Przypadek, gdy x parzysta i y nieparzysta ( lub odwrotnie) odpada, bo x + y jest liczbą
nieparzystą i wtedy x + y ∉ R ( 2 nie jest podzielnikiem sumy x + y )
To ma zastosowanie do symetrycznej czy przechodniej bo nie zrozumiałem.
13 wrz 15:41
PW: Janek191 przecież napisał:
odpada (...) i wtedy (x,y)∉ℛ
Taka para nie należy do relacji (nie spełnia relacji ℛ) i w ogóle się nad nią nie zastanawiamy.
Badamy symetryczność i przechodniość tylko dla takich par, które tę relację spełniają.
13 wrz 15:57
Basia:
x+x = 2x 2|2x czyli xRx jest zwrotna
xRy ⇔ 2|(x+y) ⇔ 2|(y+x) ⇔ yRx jest symetryczna
jest przechodnia (to jest dowód oparty na rachunku zdań, ale można trochę inaczej)
xRy ∧yRz ⇔ 2|(x+y) ∧ 2|(y+z) ⇔
(x,y są parzyste ∨ x,y są nieparzyste) ∧ (y,z są parzyste ∨ y,z są nieparzyste) ⇔
(x,y parzyste ∧ y,z parzyste) ∨ (x,y parzyste ∧ y,z nieparzyste) ∨
(x,y nieparzyste ∧ y,z parzyste) ∨ (x,y nieparzyste ∧ y,z nieparzyste) ⇒
(x,z parzyste) ∨ sprzeczność ∨ sprzeczność ∨ (x,z nieparzyste) ⇒
x+z parzysta ⇒ xRz
13 wrz 16:02
kamil: w zeszycie mam, że taka relacja jest relacja rownowartościową, dlatego nie rozumiem o co
chodzi.
a)
xRy<=>2|x+y
xRx<=>2|x+x
2|2x
jest zwrotna
b)
xRy => yRx
2|x+y => yRx
2|x+y =>2|y+x
jest symetryczna
c)
2|x+y ⋀ 2|y+z => 2|x+z
2|4+2 ⋀ 2|2+6 => 2|4+6
...
2|3+3 ⋀ 2|5+1 => 2|3+1
..
2|1+5 ⋀2|5+1 => 2|1+1
..
2|0+0 ⋀ 2|0+2 <=> 2|0+2
Jest przechodnia
Jest to dobrze rowiązane?
Z tego co rozumiem to jest zwrotna bo:
2|x+x = 2|2x
jest symetryczna bo:
2|x(parzysta)+y(nieparzysta)=>2|y(nieparzysta)+x(parzysta)
jest przechodnia bo:
2 jest dzielnikiem bo?
13 wrz 16:15
Basia:
udowodniłam Ci, że jest przechodnia
jest zwrotna, symetryczna i przechodnia czyli jest relacją równoważności
13 wrz 16:18
kamil: Czy w zadaniach tego typu mam szukać zawsze kontrprzykładu czy jeżeli udowodnie od razu np. że
jest przechodnia lub symetryczna to od razu mam twierdzić , że jest prawdą?
13 wrz 16:23
Basia: to kwestia wyczucia i wprawy
jeżeli nie umiesz udowodnić to próbuj szukać kontrprzykładu
jeżeli nie widzisz kontrprzykładu to próbuj udowodnić
nie da się tego ściśle określić
13 wrz 16:26
Basia: na podstawie jednej przesłanki nie możesz twierdzić, że to relacja równoważności
relacja może być zwrotna i symetryczna, ale nie być przechodnia
albo przechodnia, ale nie symetryczna (np. relacja mniejszości)
i tak dalej
13 wrz 16:32
kamil: mam pytanie dot. relacji
1.Dlaczego relacje εR |a| ≥ |b| jest symetryczna?
|3| ≥ |−3| => |−3| ≥ |3| − czy jest to dobry przykład na potwierdzenie tego?
2. Czy w kontrprzykładach w relacji przechodniej (lub innej) mogę użyć tych samych liczb?
np. εR x=2 , y=1, z=1
3. W warunkach np. x2 +y2 = 3xy to w relacji przechodniej jeden z warunków wg wzoru będzie
wyglądał y2 + z2 = 3yz?
4. Jeżeli dowiodę symetrii to jest już ona uznana za symetryczną? Czasami zdarza się
kontrprzykład.
13 wrz 23:45
Basia:
1. nie jest symetryczna
5R3 bo |5|=5≥|3|=3 ale przecież 3 nie jest w relacji z 5 bo |3| nie jest ≥ |5|
2. tak o ile relacja jest zwrotna
3. tak
4. dowód i kontrprzykład wykluczają się
jeżeli uda Ci się zrobić i dowód, i kontrprzykład to na 100%, któryś z nich nie jest poprawny
14 wrz 00:33
kamil: Co do pytania numer 4.
To dlaczego |3| ≥ |−3| => |−3| ≥ |3| nie jest poprawne?
a 5|=5≥|3|=3 jest poprawne?
Przecież obie przykłady spełniają relację , czy podstawione przezemnie liczby są nieprawidłowe?
a= |3| b=|−3|
|3|=3 ≥ |−3|= 3 => |−3|=3 ≥ |−3|=3
Czy po prostu nie mogę podstawić takich ponieważ wartość bezwzględna z tych obu liczb jest taka
sama?
14 wrz 15:03
kamil: up
16 wrz 00:30