Rozwiąż
Masterpc16: (sinα−cosα)*cos2α*(sinα+cosα)/cos2α
pomóżcie jak to rozwiązać doszedłem do momentu że
sin2α+sin2α+1 dzielone na cos 4α
11 wrz 18:24
Aga1.: A skąd w mianowniku wyszło cos4α?
11 wrz 18:29
Masterpc16: bo mam mnożenie i zrobiłem że
(sinα−cosα)(sinα+cosα)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos
2α*cos
2α
sin
2α−cos
2α
−−−−−−−−−−
cos
4α
źle obliczyłem mianownik
11 wrz 18:32
11 wrz 18:35
wredulus_pospolitus:
dobrze zrobiłeś ... no i co z tym
11 wrz 18:36
wredulus_pospolitus:
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej aby zamienić cos2x na ....
11 wrz 18:36
Aga1.: To jest taki przykład?
| sinα−cosα | | sinα+cosα | |
| * |
| = |
| cos2α | | cos2α | |
Jeśli tak to
w liczniku sin
2α−cos
2α=sin
2α−(1−sin
2α)=2sin
2α
−1
11 wrz 18:39
Masterpc16: no ok
sin2α−(−sin2α+1) −−−−−−> sin2α+sinα−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−− i tu dalej nie wiem co
robić
cos4α
w odpowiedziach mam
tg2α−1
−−−−−−− = tg4α−1
cos2α
11 wrz 18:39
Masterpc16: w liczniku mi wyjdzie
2sin2α−1
tylko nie wiem skąd ta odpowiedź jest
11 wrz 18:41
Masterpc16: Pomóżcie pls
11 wrz 19:09