proszeee o szybkaa odp
??: Wykaż że dla dowolnych liczb rzeczywistych x oraz y prawdziwa jest równość: x2+y2 ≥ 2xy
Kiedy w tej nierówności zachodzi równość
11 wrz 18:18
Aga1.: x2−2xy+y2≥0
(x−y)2≥0
11 wrz 18:33
??: tyle to też wiem, aleee jak too ogólnie zapisaćććć , żebyyy to wykazaćć
11 wrz 18:41
??: powinno być że x=y
11 wrz 18:41
??: powinno być że x=y
11 wrz 18:42
bezendu: wzory skróconego mnożenia...
11 wrz 18:42
??: jej.. tyle to też wiem. ale nie wiem jak mam to zapisać w odpowiedni sposob
11 wrz 18:47
??: żeby było poprawnie a nie , że zapisze tylkoo (x−y) wieksze bądź równa od zera i potem jak mamm
to udowodnic zee x=y?
11 wrz 18:48
Aga1.: Trzeba opisać słownie , zę kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest liczbą nieujemną, a
(x−y)2=0⇔x−y=0⇒x=y
11 wrz 18:48