Potęgi.Proszę o pomoc.
BL: | (3−{2})2 x | | 1 | |
| = |
| |
| 1 | | (3+√2)2 x | |
11 wrz 18:08
asdf:

od razu mozna wywynioskować, że dla x = 0, bo:
a
0 = 1
a nawet:
(a+x)
0 = 1
itd...
11 wrz 18:09
BL: (X nie jest w potędze.)
Mozesz mi to jakos wytłumaczyć krok po kroku,bo nie rozumiem...
11 wrz 18:13
asdf: | x * (3−√2)2 | | 1 | |
| = |
| |
| 1 | | x * (3 − √2)2 | |
11 wrz 18:17
BL: A najlepiej jak to policzyć
11 wrz 18:17
BL: prawa strona równania w mianowniku,a dokladniej nawiasie znak +.I teraz wszystko ok.
11 wrz 18:19
asdf:
D = R / {0}
| | 1 | |
x * (3−√2)2 = |
| // * x (3+√2)2 |
| | x * (3+√2)2 | |
x * (3−
√2)
2 * x * (3+
√2)
2 = 1
x
2 * (3−
√2)*(3−
√2) *(3+
√2)(3+
√2) = 1 (zamieniam kolejnosc − bo tak

)
x
2 * (3−
√2)*(3+
√2)*(3−
√2)(3+
√2) = 1
korzystajac ze wzoru:
(a−b)(a+b) = a
2 − b
2
x
2 * (9−2)*(9−2) = 1
x
2 * 7 * 7 = 1
49x
2 = 1
49x
2 − 1 = 0
(7x)
2 − 1
2 = 0
i znowu ten sam wzor, tylko w druga strone:
(7x − 1)(7x + 1) = 0
x = 1/7 lub x = −1/7
11 wrz 18:22
BL: Bardzo dziekuję−bo tak
11 wrz 18:26
asdf: no bo tak...mnozenie jest przemienne − nie uczyli Cie tego w szkole?

Przestawilem żebyś mial
lepiej widoczny wzor do zastosowania.
11 wrz 18:38