geometria
karolina: Znajdź równanie okręgu opisanego o wierzchołkach A(−4,3) B(4,−1) C(5,6) proszę o pomoc bo mi
nie wychodzi
11 wrz 18:01
dero2005:

(−4−a)
2 + (3−b)
2 = r
2 1
(4−a)
2 + (3−b)
2 = r
2 2
(5−a)
2 + (6−b)
2 = r
2 3
od 1 odjąć 2, od 2 odjąć 3
2a − b = −1
a+7b = 22
a = 1
b = 3
r
2 = 25
(x−1)
2 + (y−3)
2 = 25
11 wrz 18:45
kajka: DZIEKUJE
11 wrz 19:25
Antek: Lub mozna tez zrobic tak
1. Napisac rownanie symetralnej AB
2. Napisac rownanie symetralnej Ac
3. Wyznaczyc punkt przeciecia sie obu symetralnych (bedzie to srodek okregu opisanego na
trojkacie ) i oznaczyc go przez O
4. Policzyc dlugosc odcinka AO − bedzie to promien tego okregu
5.Mamy juz wszystko zeby napisac to rownanie.
MOj sposob jest dluzszy ale mozna sobie pocwiczyc rozne wzory i np pocwiczyc wektory .
rownanie prostych w postaci ogolnej a nie tylko kierunkowej ,zauwazyc z edlugosc odcika to
dlugosc wektora
12 wrz 10:54