Pomóżcie :)
AnDŻela xdd: Każdej liczbie naturalnej przyporządkowujemy resztę z dzielenia tej liczby przez 3. Naszkicuj
fragment wykresu tej funkcji zawierający co najmniej 10 punktów.
Jak to obliczyć?
11 wrz 17:55
AnDŻela xdd: pomóżcie
11 wrz 18:02
11 wrz 18:02
Antek: x −to bedzie kolejna liczba naturalna a y to bedzie reszta z dzielenia tej liczby przez 3
Przyjmujemy ze 0 nie jest liczba naturalna
Wobec tego
1:3=0 r 1 to x=1 y=1
2:3=0 i r2 to x=2 y=2
3:3=1 i r=0 x=3 i y=0
4:3=1 i r=1 to x=4 i y=1
5:3=1 i r=3 to x=5 i y=2
6:3=2 i r=0 to x=6 i y=0
Zauwaz ze reszta z dzielenia przez 3 nie bedzie wieksza od 3 i wynosi 0, 1 2
dalej juz sama sobie licz
12 wrz 10:35