Fizyka
Artur: Łódka płynąca prostopadle do kierunku prądu rzeki porusza się z szybkością v1= 1 m/s. Prędkość
prądu rzeki v2= 0,5 m/s, a szerokość rzeki d= 50m. Zgodnie z danymi.
a)Łódka osiągnie przeciwległy brzeg po 50 s.
b)dla obserwatora znajdującego się na brzegu prędkość łódki ma wartość 1 m/s
c)dla obserwatora znajdującego się na brzegu łódka poruszać się będzie po parabol
a) tak
b) nie
c) nie
Prosiłbym o wytłumaczenie tych podpunktów, dlaczego własnie tak ?
11 wrz 17:39
Artur: up
11 wrz 18:16
TheAtheris: a) Łódka jest płynie na przeciwległy brzeg z prędkością 1m/s ale jest spychana w dół rzeki z
prędkością 0,5m/s dlatego: v=√12+0,52 co da nam mniejszą prędkość niż 1m/s potrzebny do
pokonania rzeki w 50s.
11 wrz 19:09
TheAtheris:
11 wrz 19:13